Hükümete yakın yazardan "Yenidoğan çetesi" yazısı: 'Hipokrat Yemini değiştirilsin'

Hükümete yakın yazardan "Yenidoğan çetesi" yazısı: 'Hipokrat Yemini değiştirilsin'

Hükümete yakın Türkiye Gazetesi yazarı Rahim Er, "Yenidoğan çetesi"nin ardından doktorların göreve başlarken ettiği Hipokrat Yemini'nin değiştirilmesini savundu...

Kamudan alacakları para nedeniyle bebekleri ölüme götüren “Yenidoğan çetesi”nin yargılanmasına dün başlandı.

Hükümete yakın Türkiye Gazetesi’nin yazarı Rahim Er, “Hipokrat andı!” başlıklı yazısında, çetenin faaliyetlerini özetledi ve doktorların göreve başlamadan önce yıllardır ettiği Hipokrat Yemini’nin değiştirilmesini önerdi.

Çete üyelerinin toplumun en tahsilli insanları olan sağlık çalışanlarından oluştuğunu hatırlatan Er, “Aile, okul, mahalle, câmi veya ebeveyn, öğretmen, imam, işveren… üstüne düşeni yapmıyor yahut yapamıyor. Şu suçu işleyenler, câhil, diplomasız, hırsızlıktan sabıkalı, köprü altında yatan, beş paraya muhtaç kimseler değil. Öyle bile olsa asla mazur görülemezler ama suç, parlak diploma ve yüksek gelir sahipleri tarafından işlenince söylenecek söz bitiyor. Lügatlerde yazan, en ağır kelimeler bile bunlar için az gelir” ifadelerini kullandı.

"’Hipokrat Yemini’ denen işte bu safsatadır"

Konuyu Hipokrat Yemini’ne getiren Rahim Er, şunları kaydetti:

“‘Yenidoğan Çetesi’nin bu örgütlü vahşi suçunu tahlil eden ve üzerine konuşan bâzı kimseler, haklı tenkitlerini sıralarken "bir de Hipokrat yemini etmişler!" diye kınama duygularını da dile getirmekteler.

İşte mes’elenin aslı da burası. Buna rağmen ezberler bozulacağına onlar tekrar edilmekte…

Hippokrates, Antik Çağ’da Batı tıbbını kurduğu iddia edilen bir Yunanlı hekim. Tıp mesleğini, namusuyla, düzgünce icra edeceklerine dair kendisinin veya bir talebesinin yazdığı söylenen hayli uzun bir metin, Hıristiyan dünyada asırlardır okunmakta. O and metninde “tıp tanrısı” Asklepios üzerine, “tanrı” ve “tanrıçalar” huzurunda and içilmiştir. Yazı, zamanla değişikliklere uğradıktan sonra hekim adayları, günümüzde "onur" yâni şeref üzerine and içmekteler. "Hipokrat Yemini" denen işte bu safsatadır. Şereften mahrum biri, istediği kadar onur lafı etsin netice işte şu manzaraya çıkar…”

‘Vallahi ve billahi’ veya ‘vallahi, billahi ve tallahi’

“Yemin, kesin söz verme, taahhüt ve irade bildirmedir” diyen Er, doktorların etmesi gerektiğine inandığı yemini şöyle anlattı:

“Has ve pak hâliyle Allahü teâlâ üzerine meselâ "vallahi" diyerek yapılır. "Allah adıyla yemin ediyorum" demektir. Yalnızca "yemin ediyorum!" demek de Allah için yemindir. Yemin ederken el kaldırmak, Kur’ân-ı kerime el basmak gerekmez. "Vallahi" yahut "vallahi ve billahi" veya "vallahi, billahi ve tallahi" diye yapılan bir yeminin, insanı kötülüklerden alıkoyması hiçbir Yunan veya Roma mitolojik laflarıyla elde edilemez.”

Hipokrat Yemini nedir?

Hipokrat Yemini, hekimlerin mesleklerini etik ve onurlu bir şekilde icra edeceklerine dair verdikleri tarihsel bir taahhüttür. Bu yemin, antik Yunan'da yaşamış ve modern tıbbın kurucusu olarak kabul edilen Hipokrat'a atfedilir. Yemin, hekimlerin hastalarının iyiliğini gözetmeleri, zarar vermemeleri, gizliliği korumaları ve meslektaşlarına saygı duymaları gibi temel etik ilkeleri içerir.

Günümüzde, Hipokrat Yemini'nin modern versiyonları tıp fakültelerinden mezun olan hekimler tarafından okunmaktadır. Bu yeminler, hekimlerin mesleklerini etik kurallar çerçevesinde icra etmelerini ve hastalarının haklarına saygı göstermelerini taahhüt eder.

Türkiye'de, Türk Tabipleri Birliği tarafından önerilen ve Dünya Tabipler Birliği Cenevre Bildirgesi'ne dayanan Hekimlik Andı kullanılmaktadır.

Yemin metni şöyledir:

"Hekimlik mesleğinin bir üyesi olarak;

Yaşamımı insanlığın hizmetine adayacağıma,

Hastanın sağlığına ve esenliğine her zaman öncelik vereceğime,

Hastamın özerkliğine ve onuruna saygı göstereceğime,

İnsan yaşamına en üst düzeyde saygı göstereceğime,

Görevimle hastam arasına; yaş, hastalık ya da engellilik, inanç, etnik köken, cinsiyet, milliyet, politik düşünce, ırk, cinsel yönelim, toplumsal konum ya da başka herhangi bir özelliğin girmesine izin vermeyeceğime,

Hastamın bana açtığı sırları, yaşamını yitirdikten sonra bile gizli tutacağıma,

Mesleğimi vicdanımla, onurumla ve iyi hekimlik ilkelerini gözeterek uygulayacağıma,

Hekimlik mesleğinin onurunu ve saygın geleneklerini bütün gücümle koruyup geliştireceğime,

Mesleğimi bana öğretenlere, meslektaşlarıma ve öğrencilerime hak ettikleri saygıyı ve minnettarlığı göstereceğime,

Tıbbi bilgimi hastaların yararı ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için paylaşacağıma,

Hizmeti en yüksek düzeyde sunabilmek için kendi sağlığımı, esenliğimi ve mesleki yetkinliğimi korumaya dikkat edeceğime,

Tehdit ediliyor olsam bile, tıbbi bilgilerimi, insan haklarını ve bireysel özgürlüklerini çiğnemek için kullanmayacağıma, Kararlılıkla, özgürce ve onurum üzerine, ant içerim."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.