Hindistan, Pakistan'a saldırdı: Siviller öldü, Pakistan misilleme hazırlığında
Hindistan, Pakistan'a yönelik saldırı düzenledi. Pakistan yetkilileri saldırıda sivillerin öldüğünü duyurdu ve misilleme yapacaklarını belirtti.
Pakistan Askeri Sözcüsü, Hindistan'dan Pakistan topraklarının kontrolündeki Keşmir bölgesinin Muzaffarabad kentindeki hedeflere üç füze saldırısı yapıldığını belirtti.
Bunun yanı sıra Muzaffarabad’ın çevresindeki dağlara yakın bölgelerde çok sayıda patlama sesi duyulduğu bildirildi. Batı medyasına konuşan görgü tanıkları, patlamaların ardından şehrin elektriğinin kesildiğini söyledi.
Pakistan Başbakanı Şerif: Güçlü şekilde yanıt vereceğiz
Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif , Hindistan'ın Pakistan kontrolündeki topraklarda beş noktaya "korkakça" saldırılar düzenlediğini söyledi.
X'e gönderilen açıklamada Şerif şunları söyledi:
Pakistan, Hindistan'ın dayattığı bu savaş eylemine karşı güçlü bir şekilde karşılık verme hakkına sahiptir ve güçlü bir karşılık verilmektedir.
"Düşmanla nasıl başa çıkılacağı konusunda" "tüm milletin" Pakistan silahlı kuvvetlerinin yanında olduğunu söyledi.
Bakan Asif: Siviller öldü
Pakistan Savunma Bakanı Khawaja Asif, Hindistan'ın saldırıda "kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin öldürüldüğünü" söyledi.
Geo News'e konuşan Asif, Hindistan'ın saldırısını korkakça ve sinsi olarak nitelendirerek, sivilleri hedef aldığını söyledi. Bakan Asif, Hindistan'ın "terörist kamplarını" hedef aldığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu da sözlerine ekledi.
Pakistan, Hindistan’a bu gece misilleme yapacak
Pakistan Savunma Bakanı Khawaja Asif, The Guardian'a yaptığı açıklamada, Hindistan hava sahasından atılan füzelerin Pakistan'daki en az yedi noktayı hedef aldığını, bunlardan en az ikisinin Pakistan kontrolündeki Keşmir'de olduğunu doğruladı.
Asif, Pakistan'ın Hindistan saldırılarına gün doğmadan önce büyük bir misilleme yapacağını belirterek şunları söyledi:
“En az yedi sivil bölgenin Hindistan hava sahasından atılan Hint füzeleri tarafından hedef alındığını doğrulayabiliriz. Karşılık verme sürecindeyiz. Pakistan'ın yanıtını sabahtan önce göreceksiniz.”
Pakistan'a yönelik füze saldırılarının hemen ardından Hindistan Silahlı Kuvvetleri, "Sindoor Harekatı" kapsamında Pakistan ve Pakistan işgali altındaki Jammu ve Keşmir'de dokuz noktayı hedef aldığını doğruladı.
Hindistan açıklamasında ayrıca, "Hindistan'a yönelik terör saldırılarının planlandığı ve yönetildiği Pakistan ve Pakistan işgali altındaki Jammu ve Keşmir'deki terör altyapısını" hedef aldığı belirtildi .
Açıklamada, saldırının Keşmir'in Pahalgam kentinde onlarca Hintlinin öldürüldüğü "barbarca" saldırının ardından gerçekleştiği belirtildi.
Hindistan'ın savaş uçağı düşürüldü
Samaa TV, Pakistan güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Hindistan Hava Kuvvetleri'ne ait bir Rafale savaş uçağının Bahawalpur'daki Ahmedpur Doğu yakınlarında düşürüldüğünü bildirdi.
Trump'tan açıklama
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Hindistan'ın Pakistan'a yönelik teyit edilen askeri operasyonunu "utanç verici" olarak nitelendirdi ve haberi Oval Ofis'te yapacağı etkinlik öncesinde öğrendiğini söyledi:
"Bu bir utanç. Oval Ofis'in kapısından girerken yeni haberimiz oldu, yeni duyduk. Sanırım insanlar biraz geçmişe dayanarak bir şeyler olacağını biliyorlardı, uzun zamandır savaşıyorlardı, biliyorsunuz, onlarca yıldır ve yüzyıllardır savaşıyorlardı."
"Adalet yerini buldu" paylaşımı
Hindistan ordusunun bilgilendirme servisi, sosyal medya hesabından saldırının ardından "Adalet yerini buldu" paylaşımı yaptı.
Ne oldu?
Geçen ay silahlı kişiler Hindistan yönetimindeki Keşmir'in dağlık bölgesi Pahalgam'da popüler bir seyahat noktasında turistlere ateş açtı. Sadece yürüyerek ya da at sırtında ulaşılabilen bir vadide meydana gelen katliamda en az 25 Hindistan vatandaşı ve bir Nepal vatandaşı öldürüldü. Görgü tanıkları, silahlı kişilerin yaklaşıp yakın mesafeden insanlara ateş açarken yaşanan dehşet sahnelerini anlattılar. Bazıları gruptaki erkeklerin nasıl seçildiğini ve üzerlerine ateş açıldığını hatırladı. Olaydan sağ kurtulan diğer kişiler ise yerel medyaya silahlı kişilerin bazı kurbanları Başbakan Modi'yi desteklemekle suçladığını söyledi.
Saldırıyı kim üstlendi? Direniş Cephesi (TRF) olarak da bilinen Keşmir Direnişi, sosyal medya üzerinden saldırının sorumluluğunu üstlendi ancak yerel basında çıkan haberlere göre bu iddiasını geri çekti. Pakistan saldırıya karıştığını reddetti. Hindistan saldırı için herhangi bir grubu açıkça suçlamadı ancak misilleme hareketlerini Pakistan'ın "sınır ötesi terörizme destek verdiği" iddiasına bir yanıt olarak gerekçelendirdi.
Biraz arka plan: Hindistan uzun zamandır Pakistan'ı Keşmir'i hedef alan İslamcı militan grupları barındırmakla suçluyor, İslamabad ise bunu reddediyor. Militanların saldırıları geçmişte, her ikisi de Himalaya bölgesi üzerinde rakip iddialara sahip olan nükleer silahlı iki komşu arasındaki gerilimin keskin bir şekilde tırmanmasına yol açmıştı. Hindistan, Hint askerlerine yönelik bir isyancı saldırısının ardından 2019 yılında Pakistan içinde hava saldırıları düzenledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.