Güneş'teki dev delik Dünya'ya döndü: Güneş fırtınası geliyor

Güneş'teki dev delik Dünya'ya döndü: Güneş fırtınası geliyor

Kısa bir süre önce Güneş'in ekvatoru yakınlarında koronal delik olarak bilinen devasa bir karanlık bölge tespit edildi. Geçici boşluk, alışılmadık derecede hızlı Güneş rüzgarının Dünya'ya doğru püskürtüyor. Meydana gelen bu karanlık bölgeye 60 adet Dünya sığabiliyor.

Güneş'in yüzeyinde muazzam büyüklükte bir siyah oluştu ve Güneş rüzgârı olarak bilinen alışılmadık derecede hızlı radyoaktif yüklü ışınları Dünya'ya doğru püskürtüyor. Bilim insanları, 60 Dünya'dan daha geniş olan geçici boşluğun boyutunun ve yönünün, Güneş döngüsünün bu aşamasında daha önce görülmemiş olduğunu söylüyor.

Donanımhaber'in yer verdiği bilgilere göre; bu koronal delik olarak bilinen Güneş üzerindeki dev karanlık bölge 2 Aralık'ta Güneş'in ekvatoru yakınında şekillendi ve 24 saat içinde yaklaşık 800.000 kilometrelik maksimum genişliğe ulaştı. Bu siyah kısım 4 Aralık'tan bu yana doğrudan Dünya'ya yönelmiş durumda.

Koronal delik nedir?

Bilmeyenler için küçük bir özet geçelim ve koronal delik kavramını pekiştirelim: Güneş'in en dış tabakası korona olarak adlandırılır ve Güneş'in manyetik alanı, bu görüntülerde gördüğümüz şeyler açısından önemli bir rol oynar. Bu görüntülerdeki parlak alanlar, Güneş'in manyetik alanı tarafından yakalanan sıcak ve yoğun gazları gösterir. Karanlık ve boş görünen alanlar ise Güneş'in manyetik alanının uzaya kadar uzandığı ve bu sıcak gazların kaçabileceği yerlerdir. Bu alanlar, çevrelerine göre daha düşük sıcaklık ve yoğunluklara sahiptir, bu da koronal deliklerin karanlık görünmesine neden olur. Bu nedenle koronal delikler, Güneş'teki gerçek delikler değillerdir, sadece belirli aşırı ultraviyole dalga boylarında öyle görünürler. Koronal delikler Dünya’ya doğru konumlandığında ise artan aurora (Kuzey ışıkları) aktivitesiyle Dünya üzerinde manyetik bozulmalara neden olabilir. Bunlar tipik Güneş lekeleri ile karıştırılmamalı zira koronal delikler ultraviyole ışık haricinde görünmezler.

Etkisi nedir?

Uzmanlar başlangıçta bu en son deliğin orta şiddette (G2) bir jeomanyetik fırtınaya yol açabileceğini ve bunun da önümüzdeki birkaç gün boyunca radyo kesintilerini ve güçlü Kuzey ışıklarını tetikleyebileceğini tahmin ediyorlardı.

Ancak Spaceweather.com'a göre, Güneş rüzgârı beklenenden daha az şiddetli olduğu için ortaya çıkan fırtına şu ana kadar G1 seviyesinde yer alıyor. Ancak yüksek enlemlerde Kuzey ışıklarını görmek halen mümkün.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.