Ertuğrul Özkök | Master Chef sorusu: Bir Michelin şefinin tam teşekküllü kestane menüsü nasıldır?

Ertuğrul Özkök | Master Chef sorusu: Bir Michelin şefinin tam teşekküllü kestane menüsü nasıldır?

Ertuğrul Özkök bugünkü köşesinde "Master Chef sorusu: Bir Michelin şefinin tam teşekküllü kestane menüsü nasıldır?" başlıklı yazısını kaleme aldı.

Çoğu insan gibi ben de kızarmış kestane hastasıyım.
Kalori malori hiç takmam yerim.
Geçtiğimiz günlerde Beyoğlu’nda gezerken, hayatımın ve damak tadımın bu büyük keyfi ile ilgili bir ülke gerçeğini öğrendim.
Kestane fiyatları uçmuş gitmiş…
Bu ülkede kestaneye havyar muamelesi yapılacağını rüyamda görsem inanmazdım.
Ondan kısa süre sora kestane ile ilgili bir başka bir gerçeğin daha farkına vardım.
Dikkat edin öğrendim demiyorum, farkına vardım…
Meğer kestanenin mutfağımızda ne zengin yeri varmış.
Bunu da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in  geçen hafta  verdiği “Bursa gastronomisi” yemeğinde öğrendim.

45788205-006d-447d-bf40-0a44e4b05773.jpg

KESTANE, MICHELİNLİ BİR 
ŞEFİN MUTFAĞINA GİRERSE 

Bence gastronomi davetini  bu işe en uygun mekanda verdi.
Vadi İstanbul’daki “Seraf” Restoranda…
Ve tabi ki hayatı yerel tatları aramak ve keşfetmekle geçen bir şefle…
Sinem Özler’le yani…
O akşam, başkanın isteği üzerine bize Bursa ürünlerinden oluşan harika bir menü hazırlamıştı.
Araya onun imza yemeği olan içli köfteyi de koymuştu tabi.

ÇUBUK TURŞUSU BAĞIMLISIYDIM 
MEĞER BİR DE ‘GEDELEK’ VARMIŞ

Eskiden beri Ankara Çubuk turşusu bağımlısıyım. 
O akşam Bursa’nın “Gedelek turşusunu” da keşfettim.
Bursa delince aklımıza daha çok “İskender Kebap” geliyor.
Haklıyız da çünkü mükemmel bir tat.
Ama Sinam Özler bakın bize nasıl bir “Bursa kestane  menüsü” hazırlamış.

KARŞILAMA BURSA ŞIRASI İLE 
(*) Yaşasın, Kalecik Karası Methode Traditionelle
Vinkara, Kalecik, Ankara, İç Anadolu
(*) Bursa Üzüm Şırası
Üzüm, elma ve armut sularının doğal karışımı ile hazırlanan katkısız meyve suyu

ÖN TADIMLIKLAR BURSA VE GEMLİK’TEN

(*) Gedelek Turşusu
Taze sebzelerin zengin mineraller barındıran özel kaynak suyu ile fermente edilmesiyle hazırlanıyor.
(*) Gemlik Zeytinleriİnce kabuğu, etli ve kendine özgü aroması ile
(*) Kestaneli Pazı KavurmaKavrulmuş pazı, al ve yeşil biber, Bursa kestanesi, soğan ve sızma zeytinyağı
(*) Ekşili PırasaHavuç, kereviz sapı, pirinç, sarımsak ve portakal ile harmanlanan pırasaların üzerine domates sos koyarak odun ateşinde zeytinyağlı pişiriyoruz.

BAŞLANGIÇ BURSA KESTANESİ İLE
(*) Kestaneli Lahana Dolması / Sarma
Kuzu kaburga parçaları üzerinde odun ateşinde pişmiş, kuzu döşten hazırlanan el çekmesi kıyma, pirinç, Bursa kestanesi, baharatlar ve domates soslu lahana sarması, yanında süzme yoğurt

ARA SICAKLAR SERAF’IN İMZA YEMEĞİ İÇLİ KÖFTE İLE

(*) Kuzu kaburga, but ve döş etinden zırhla çekilerek hazırlanmış içli köfte, Seraf’a özel iç harcı ve ince bulgurla hazırlanmış dış hamuru haşlanarak, kendi yaptığı süzme yoğurt üzerinde ve pul biberli sos ile servis ediliyor.
(*) Taş Fırından Mantı
Odun ateşinde üstü kızarmış, baharatlarla harmanlanmış, bol kıymalı, hafif et suyu üzerinde elle açtığımız incecik hamurlu mantı. Yanında süzme yoğurt ve baharatlar

ANA YEMEKTE BURSA KESTANESİNE DÖNÜYORUZ
(*) Tandır ile Kestaneli Pilav
Taş fırında odun ateşinde pişmiş Konya usulü kuzu tandır ve kestaneli iç pilav
(*) Altı Ezmeli Lüle KebabıZırhta çekilmiş kuzu eti ile hazırlanmış kebabın, acısız ve sarımsaksız hali, altında yaz mevsiminde kendi hazırladığımız domates sos ve taze yeşil biber. Yanında odun fırınından incecik taze lavaş ekmeği
(*) Kış “Bostanası”
Kırmızı lahana, salatalık, köy biberi, taze nane, maydanoz, ceviz, nar ekşisi ve zeytinyağı ile hazırlanmış ince kıyım kaşık salatası

TATLILAR KESTANE VE KESTANE

(*)  Kestaneli irmik helvası, kabak tatlısı, sütlaç
(*) Kahve, Bursa kestane şekeri eşliğinde…

KONU ANADOLU YEMEKLERİ İSE YORUMU 
ÜSTAD MEHMET YAŞİN’E  BIRAKIYORUM

Bu yazdıklarım bir menüde yediğimiz kestane yemekleri…
Tabi geride çok daha fazla yemek de var ama o konuyu o  aynı masadaki Mehmet Yaşin’e bırakıyorum.
Mevcut rejimin aksine bizde liyakat esastır.
Konu Anadolu yemekleri olunca  yorumu üstadı azam Mehmet Yaşin’e bırakıyorum.
Cem Yılmaz da her gösterisinde konu gastronomiye gelince, hep Mehmet Yaşin’e gönderme yapıyor.  

ddb701d8-8ef2-4ecd-be87-a23a78c9d1a6.jpg

MASADA BELEDİYE BAŞKANIN YANINA 
OTURUNCA ÖĞRENDİKLERİM
Şansıma masada Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa  Bozbey’in  yanına oturdum.
Adını ilk defa Nilüfer Belediye Başkanı iken özellikle kültür alanındaki çalışmalarından biliyordum.
Ama o akşam tanıştık.
Sanki belediye başkanı olmak için doğmuş bir insan.
 
İLGİNÇ BİR HALKIN AYAĞINA 
GİTME PROJESİ: MOBİL OFİS

9af6e2f4-ddb8-4fcc-b90f-1d658597b93d.jpg

Bursa’da özel bir “belediye ofis otobüsü” yaptırmış.
Her hafta şehrin bir noktasına otobüsü park edip, orada vatandaşın sorunlarını, dileklerini dinliyormuş. 
Yani vatandaş belediyenin ayağına değil, belediye vatandaşın ayağına geliyor.
Bence bütün büyükşehir belediye başkanları için çok iyi bir çalışma modeli olabilir.

KÜLTÜR PARKI DA  HYDE PARK 
GİBİ HER YERDEN GİRİLİR YAPSAM

Bursa’yı da anlattı biraz.
Merkezdeki Kültür Parkı ile ilgili çok pratik bir düşüncesi  varmış.
Parkın sadece belli noktalardan girişi var.
Onu Londra’nın parkları gibi her yerden girilecek bir hale getirmek istiyormuş..
Yine de  “Vatandaşa soracağım” diyor.
Bursa’ya son gittiğimde şunu görmüştüm..
Şehrin parkları belki Türkiye’nin en iyilerinden…

SURİYELİ NÜFUSU ŞEHRİN 
YÜZDE 10’UNA ULAŞTI

Ancak özellikle öğleden sonraları parklarda ağır bir Suriyeli yoğunluğu  var.
O konuda bazı şikayetler dinledim.
Bursa’da kaç göçmen var diye sordum.
Resmi olarak 170 bin civarındaymış.
“Ama gayrı resmi olarak 300 binin üzerinde”  diyor.
Yani şehir nüfusunun yüzde 10’u Suriyeli göçmen olmuş.

ÇALIŞTIĞI HÜKÜMET ÜYELERİ 
İÇİN HEP ‘SAYIN BAKANIM’ DİYOR

Başkanın konuşmalarında  bir şey dikkatimi çekti.  
Hükümetle belediye ilişkilerinin iyi olmasına çok dikkat ediyor.
Bir proje anlatırken işbirliği yaptığı hükümet üyelerinden hep  “Sayın bakanımız” diye söz ediyor.

BURSASPOR 4’NCÜ LİGDE AMA 
HER MAÇINI 40 BİN KİŞİ İZLİYOR

Bu arada şehir içinde iş dünyası ile partiler üstü bir beraberlik kurduğunu da her defasında söylüyor.
Bunun en güzel sonucunu da Bursaspor konusunda almışlar.
Bursa dördüncü ligde oynuyor.
Buna rağmen iki büyük desteğini hiç kaybetmiyor..
Birincisi taraftarı.
Her hafta 40 bine yakın taraftar şehrin takımı için stadı dolduruyormuş..
Bir de iş dünyası.
Parti ve görüş ayırımı yapmadan Bursaspor’a  destek vermek için biraraya gelmişler.

İZMİRLİ PATRONLAR DAHA MI CİMRİ

YOKSA DAHA DAR MI VİZYONLU

14 Aralık’ta  Bursa-Karşıyaka maçı var.
Benim şehrim İzmir’in Karşıyaka’sı hem futbol hem basketbol takımında tarihinin en büyük sorunlarından birini yaşıyor yazık ki İzmir işinsanları Bursa gibi bir araya gelip destek veremiyor.
Kemdi kendime soruyorum.
Acaba İzmirli patronlar daha mı cimri…
Yoksa vizyonu mu daha dar…

İKİNCİ YAZI 
TÜRK MUTFAK SANATININ
İLK BÜYÜK KÜRESEL İMZASI

6668d8e3-73b9-48fe-85f1-756abd1bc656.jpg

Önceki gün Kahire’de bir tören vardı.
Çoğu kişi belki farkına bile varmadı bu törenin.
İmzayı atan kişilerden biri Horizon Egypt Developement  Başkanı  Seyh  Dr. Majid bin Saeed bin Rashid Al Nuaimi idi.
Karşısında ise bir Türk işadamı vardı.
Mutfak Sanatları Akademisi’nin kurucusu Mehmet Aksel.
Bu imza ile Kahire civarında yapılacak çok büyük yatırım içinde bir Mutfak Sanatları Okulu kurulacak.
MSA (Mutfak Sanatları Akademisi )20’nci yılını kutluyor.
Şimdi bu akademinin çok daha büyük ve küresel çapta bir benzeri Kahire’de kuruluyor.

CORDON BLEU’YA RAKİP 
BİR TÜRK MUTFAK OKULU

Kurulacak akademinin dış ve iç tasarımını dünyadaki en önemli mimarlardan Lázaro Rosa-Violan’ın yapması için de görüşmeler sürüyor.
Mehmet  Aksel daha önce Lizbon ve Moskova’da da benzer mutfak sanatları okullarının kurulması için çalışmalarını epey ileri bir aşamaya  getirdi.
Cordon Bleu gibi dünyaca ünlü mutfak okulları bir çok ülkede patentli okullar açıyor.
Şimdi bunların arasına ilk defa bir Türk okulu katılıyor.
MSA benim kurulduğu yıldan beri ilgiyle izlediğim bir okul.
Gidip ziyaret ettim.
Ayrıca Sakıp Sabancı Müzesi içinde açtıkları restorana defalarca gittim.
Bu okuldan çok sayıda aşçı çıktı ve sadece Türkiye değil başka ülkelerde de çok iyi yerlere geldiler.

TÜRKİYE’DE DE FONKSİYONEL
BEBEK BAKIMI OKULLARI AÇILIYOR

Mehmet Aksel gastronomi eğitimi konusundaki bu girişimini şimdi öteki meslek alanlarına da genişletmeye çalışıyor.
Önümüzdeki yıllarda özellikle bir kıyı bölgemizde Bebek Bakımı, Çocuk Bakımı ve Yetişkin Bakımı ile ilgili bir okul projesi üzerinde çalışıyorlar. 
İç Ege bölgesinde Sencer Solakoğlu (Feyz Çiftliği) ile birlikte bir Tarım, Hayvancılık, Gastronomi ve Pazarlama okulu projesi üzerinde çalıştıklarını da biliyorum.
Ama tabi önceki gün Kahire’de imzalanan anlaşma bu işi  bambaşka bir boyuta çıkarıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.