Ertuğrul Özkök: Külliye’de ‘liçili, ejder meyveli smootie’den, pastanede yerli ve milli ‘frappe’ye yatay geçiş

Ertuğrul Özkök: Külliye’de ‘liçili, ejder meyveli smootie’den, pastanede yerli ve milli ‘frappe’ye yatay geçiş

Ertuğrul Özkök bugünkü köşesinde "Külliye’de ‘liçili, ejder meyveli smootie’den, pastanede yerli ve milli ‘frappe’ye yatay geçiş" başlıklı yazısını kaleme aldı.

Şu felaket Orta Doğu hengamesi içinde beni gülümseten tek haberi TRT Haber’in bir X paylaşımında gördüm.

Samimi söylüyorum hoşuma gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir pastaneye gitmiş.

Orada vatandaşlarla sohbet ediyor.

Herhalde sadece AKP’ye yakın vatandaşların gittiği bir pastane olmalı ki, herkes Cumhurbaşkanına çok sıcak ilgi gösteriyor.

71ca8090-729d-44dd-b08c-424f3861bde8.jpeg

"Aferin, demek ki frappeye biliyorsun"

Bu arada pastanenin bir çalışanı ile yaptığı sohbet çok dikkatimi çekti.

Pastanenin çalışanı bir kadın geliyor ve kendini Cumhurbaşkanı’na tanıtıyor.

Cumhurbaşkanının önünde bir bardak içinde sütlü kakaoya benzeyen bir şey görünüyor.

“Sen mi yaptın?” diye sorunca, kadın “Evet” diye cevap veriyor.

Cumhurbaşkanı da “Bravo demek frappeyi biliyorsun…”

Bu cevaptan anlıyoruz ki önündeki içecek “frappe” ve frappeyi Cumhurbaşkanı da biliyor.

Pastane çalışanının bildiği “frappe”yi bilmeyenlere

Ama eminim Türkiye’de bilmeyen çok kişi vardır, o nedenle frappe nedir yazayım.

coffemagg.com.tr adlı siteye göre;

“Frappe, su ve buzla hazırlanan soğuk kahve bazlı bir içecek türüdür.”

Ferahlatıcı bir tadı vardır.

Sallanarak (shaken) veya karıştırılarak (blended) veya dövülerek (beaten) hazırlanır.

Frappe

1957’de Selanik kahve fuarında doğan bir içecek

1957 yılında Selanik’te düzenlenen kahve fuarı sırasında sıcak su bulamayan bir barista tarafından tesadüfen bulunmuş ve bir anda Yunanistan’ın en çok içilen kahve türü haline gelmiştir.

Kelime olarak “frappe” Fransızca’dan geliyor.

“Çalkalanmış, dövülmüş” demek.

Demek ki frappe Batı kökenli bir içecek olarak Türkiye’nin muhafazakâr kesiminin sözlüğüne de girmiş.

Bu demektir ki, Batı’dan yayılan bir yeme içme kültürü Türkiye’ye de yayılıyor.

Yani “milli ve yerli”ye meydan okuyan “küresel bir gastronomi” ürünü.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, 30 Ağustos Zafer Bayramı resepsiyonunda içilen ejder suyu, 2018 (Kaynak: Vahap Munyar, Hürriyet)

Külliye’nin unuttuğumuz “chia tohumlu smootie”si

Videoyu seyrederken geriye döndüm.

Vahap Munyar, Hürriyet’te çalışırken Külliye’deki bir davetin içecek menüsünü yayınlamıştı.

Bu menü bütün Türkiye’yi şaşırtmıştı.

Benimse çok hoşuma gitmişti.

Çok da eğlenmiştim.

Haydi hatırlayalım o eski Külliye kokteyl menüsünü

O harika Külliye kokteyl menüsü şöyleydi:

(*) Ejder meyveli smoothie (Chia tohumu eşliğinde)

(*) Efuli (Liçi meyvesi eşliğinde)

(*) Aloevera(Starex meyvesi eşliğinde)

 

O günkü Külliye şefi içki menüsüyle gurur duyuyordu

Ne yazık ki Külliye’deki yenilik arayışları olan şef, özellikle muhalefet kesiminden gelen eleştiriler ve alaycı yaklaşımlar nedeniyle bu tür menülerden vazgeçti ve Külliye davetlerinde sunulan içecekler ve yiyecek sıradan şeyler haline geldi.

Oysa şimdi görüyoruz ki Cumhurbaşkanı böyle yeniliklere açık.

Umarım Külliye şefi bu kısacık TRT videosunu seyreder yeniden cesaretlenir.

Hatta menüye frappeyi de kor.

Muhafazakâr kesimin kokteyl merakını 10 yıl önce At Pazarı’ında fark etmiştim

Muhafazakâr kesimdeki bu gastronomik arayışı yıllar önce Fatih’te At Pazarı denilen yerde fark etmiştim.

Orada muhafazakâr gençlerin sosyalleştiği mekânlar var.

Bir gazeteci ile orada buluşmuştuk.

Mekânların sahipleri beni tanıyınca davet ettiler.


Külliye'deki 30 Ağustos Resepsiyonu menüsünden, 2018

“Ertuğrul Bey bizde alkol yok ama şahane kokteyller var”

Hepsi aynı şeyi söylüyordu.

“Ertuğrul Bey bizde alkollü içecek yok ama uzak doğu meyvelerinden yaptığımız şahane kokteyllerimiz var” demişlerdi.

İçecekleri için “kokteyl” kelimesi kullanmaları çok dikkatimi çekmişti.

Bu eğilimi daha sonra Külliye davetlerinde içecek menüsünde görmüştüm.

Üstelik şef, kokteyl menüsünü yazılı bir kart üzerinde bütün davetlilere veriyordu.

Övünüyordu yani bu menüsü ile.

Yazık oldu.

Ejder meyvesi

Yaratıcı şef hevesini kaybedince Külliye de bir rengini kaybetmişti

O şefin hevesinin kaçmasıyla griye bürünmüş Külliye de çok güzel ender rengini kaybetmişti.

O nedenle “ejder meyveli smootie”den  “frappe”ye yatay geçişi anlatan bu videoyu sevdim.

Tabii şunu da biliyorum.

Ben bu frappe muhabbetini sevdim diye muhalefetin kızgın mensupları beni hiç sevmeyecek ama sevmesinler.

Neticede daha 2028’e kadar Erdoğan Cumhurbaşkanı’mız.

Onun gülmesine hasret kaldığımız yüzünde hafif bir tebessüm görünce şu kararmış, karartılmış dünyamda üç metrekare bir vahaya sığınmış gibi hissediyorum kendimi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara'daki pastane ziyareti, 18 Eylül, AA

Diyeceksiniz ki “Bir bardak frappeden bu sonuç çıkar mı?”

Ayrıca Batılı hayat tarzının bir ürünün, toplumumuzun muhafazakâr kesiminin hayat tarzına girmesi de iyi bir şey.

Bakarsınız, bunlar çoğalır da şu bizi felaketten felakete sürükleyen Orta Doğu saplantımızdan kurtarır.

Diyeceksiniz ki; pastanede bir bardak frappeden böyle bir sonuç çıkar mı…

Oradan çıkmasa bile benim iflah olmaz iyimserliğimden çıkar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.