Ersan Şen, depremde yıkılan binanın yurtdışına kaçan AKP'li müteahhitleri için güvence istedi
Antep’te 51 kişinin ölümüne neden olup yurtdışına kaçan firari müteahhitlerin avukatı Prof. Dr. Ersan Şen, “Tutuklama kararının müvekkillerini korkuttuğunu, bu emrin kaldırılmasını veya güvence verilmesini” istedi.
Hasan Hüseyin ve Abdullah Devrim Sever kardeşlerin müteahhitliğini üstlendiği Antep Nizip’teki Furkan Apartmanı 6 Şubat depremlerinde yıkılan binalardan biri.
Apartmanda 51 kişi yaşamını yitirdi ve 20 civarında yurttaş da yaralandı. Haklarında tutuklamaya yönelik yakalama kararı olmasına rağmen firari durumda olan Sever’lerin avukatlığını ise kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim olan Ersan Şen üstlendi.
"Tutuklamaya yönelik yakalama emri insanları korkutur"
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre açılan davanın 8 Aralık 2023 tarihinde görülen 2’nci duruşmasına avukat olarak katılan Şen, skandal bir talepte bulundu. Şen mahkemede, firari olan müvekkillerinin korktuğunu belirterek “Tutuklamaya yönelik yakalama emri insanları korkutur. Bu insanların burada olamamaları tutuklamaya yönelik yakalama emri nedeniyledir” dedi.
Şen'in talebi reddedildi
Şen ayrıca “Sever kardeşler hakkındaki tutuklamaya yönelik yakalama kararının kaldırılmasını veya mahkemece müvekkillere güvence verilmesini” talep etti. Mahkeme ise Ersan Şen’in bu talebini reddetti ve gerekçesini de şu şekilde açıkladı:
“Soruşturma aşamasında haklarında gözaltı kararı verilmesiyle yurtdışına kaçtıkları tespit edildi. Savunma yapmaktan kaçındılar ve haklarındaki yargılamayı sürüncemede bıraktılar…”
Bir kolon hiç yapılmamış
Olayın soruşturma aşamasında Nizip Başsavcılığı’nın talebi üzerine Gaziantep Üniversitesi’nde bir bilirkişi heyeti oluşturuldu. 30 Mayıs 2023’te hazırlanan bilirkişi raporunda, “Belediyeye verilen mimari projeyle statik proje uyuşmadığı, zemin kattaki iki dükkanın statik projede yer almadığı, İki dükkan üzerine kaçak asma kat yapıldığı, bir kolunun hiç inşa edilmediği ve bir kolonun enkazda bulunamadığı” ifade edildi. Beton basınç dayanım ortalamasının olması gerekenden düşük olduğuna da vurgu yapılan raporda, binanın yıkım nedeni şu şekilde açıklandı:
“Binanın dışa doğru değil, iç tarafa merdiven boşluğuna doğru çökmesi arka bölümünde birden fazla kolonun eksik olduğunu, simetrisinin bozulduğunu ve teras kat gibi binanın arkasına fazladan yük eklendiğini ortaya koymaktadır.”
Ruhsata aykırı bina inşası
Bilirkişi heyeti müteahhidin gerekli özeni göstermemesinden ve ruhsata aykırı bina inşa etmesinden dolayı kusurlu olduğuna vurgu yaptı. Müteahhitler Hasan Hüseyin ve Abdullah Devrim Sever kardeşler hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep edilen iddianame Nizip Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Savcılık, müteahhit Hasan Hüseyin Sever ve Abdullah Devrim Sever’i şüpheli olarak çağırdı. Sever kardeşler ifadeye gelmedikleri gibi, kayıplara karıştı.
AKP'den milletvekili ve belediye başkanlığı adaylığı var
Öte yandan yakalama kararını önceden haber alarak yurtdışına kaçtıkları iddia edilen Sever kardeşler spor ve siyasetle de yakın ilişki içindeydi. Abdullah Devrim Sever bir dönem Gaziantepspor’un asbaşkanı oldu. AKP’den 2018’de Gaziantep milletvekilliğine, 2019’da ise Nizip Belediye Başkanlığına aday oldu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.