Ek MTV Anayasa Mahkemesince iptal edilirse ne olur? Paralar iade edilir mi, ödenmeyen borçlar silinir mi?

Ek MTV Anayasa Mahkemesince iptal edilirse ne olur? Paralar iade edilir mi, ödenmeyen borçlar silinir mi?

T24 yazarı Erdoğan Sağlam, Anayasa Mahkemesi’nin ek MTV’yi iptal etmesi durumunda ödenen paranın iade edilmeyeceğini, ödenmeyen vergilerin ise tahsil edilmemesi gerektiğini belirtti.

6 Şubat depremlerinin zararlarının telafisinde kullanılacağı iddiasıyla çıkarılan ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne (MTV) “Anayasaya aykırılık” gerekçesiyle vergi mahkemelerinde dava açma süresi dün sona erdi.

Öte yandan CHP, düzenlemenin iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açmıştı. AYM kararı henüz çıkmazken, Anayasa Mahkemesi’nin ek MTV’yi iptal etmesi durumunda neler olacağını T24 yazarı Erdoğan Sağlam anlattı.

“AYM iptal etse de paralar iade edilmez”

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarının geriye yürümeyeceğini hatırlatan Sağlam, “İptal kararları geriye yürümediği için açılan davada Anayasa Mahkemesi iptal kararı verse dahi ister rızaen isterse zorla ödenmiş olsun ödenen ek MTV’ler iade edilmez” dedi.

Sağlam, vatandaşların vergi dairelerinde açtığı davalar konusunda ise şu bilgiyi verdi:

“Anayasa Mahkemesi iptal kararı verirse, açılan bireysel davalarda iptal kararının sonucunu bekleyen mahkemeler ek vergi tahakkuklarının iptali ve ödenen tutarların tecil faiziyle birlikte iadesini talep eden mükelleflere, bu verginin faiziyle birlikte iadesi yönünde karar vereceklerdir.”

Erdoğan Sağlam, ek MTV’ye dair yargı süreçleriyle ilgili merak edilen diğer sorulara şöyle yanıt verdi:

Dava açmadığı gibi ek vergi taksitlerini de ödemeyenlerin vergisi iptal kararına istinaden silinir mi?

Maliyenin görüşüne göre, Anayasa Mahkemesi iptal kararları geriye yürümediği için 15 Temmuz 2023 tarihide tahakkuk eden vergilerin ödenmesi gerekir. İptal kararına rağmen ödenmemiş tutarlar gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.

İptal kararı ile açıkça Anayasaya aykırı olduğu kesinleşen vergilerin tahsil edilmeye çalışılması hukuka uygun mudur?

Anayasa Mahkemesi kararları Resmi Gazete’de hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar.

Anayasa’nın 153’üncü maddesi uyarınca iptal kararının yürürlüğe girmesinin bir yıla kadar ertelenmesi, kanun koyucuya, iptal kararının yürürlüğe girmesiyle oluşacak hukuksal boşluğu doldurabilmesi için süre verme amacına matuftur. Amaç budur. Aslolan iptal kararı ile ortaya çıkan hukuksal boşluğun gecikmeden giderilmesidir. Çünkü açıkça Anayasa’ya aykırı olduğu bilinen ve internet ve sair yollarla ilan edilen hükmün uygulanmaya devam etmesi, hukukun üstünlüğü ilkesine aykırılık teşkil eder. Anayasa’ya aykırılıktan kişileri korumaz. İşte bu nedenle son dönemlerde iptal edilen hükmün yürürlüğe girmesindeki gecikme dikkate alınarak yürürlüğü durdurma kararları verilebilmektedir.

Bu açıklamalar çerçevesinde kişisel görüşüm, iptal kararının, iptal kararının verilmesi halinde henüz ödenmemiş ek MTV’lerin tahsil edilemeyeceği yönündedir.

Çünkü, açıkça Anayasa’ya aykırılığı tescil ve ilan edilmiş bir hükme uymaya hiç kimse zorlanamaz!

Ancak Maliye geçmiş uygulamalarda tamamen bu hususa aykırı hareket etmiş ve iptal kararından önce tahakkuk etmiş vergileri henüz ödenmemişse gecikme zammı ile birlikte tahsil etmiştir. Bu girişime karşı tabii ki dava açılabilir.

Ek vergi taksitlerini ödememenin başka sonuçları da vardır

Ek MTV taksitlerini ödememenin sadece gecikme zammına maruz kalmak gibi sonuçları yoktur. Araçlarını satacak olanlar borçlarını ödemeden satışı geçekleştirmezler. Keza borcu bulunan taşıtlarının trafik muayenesini de gerçekleştiremezler.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.