Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan: Bir hafta içinde 1-2 defa daha sarsılacağız

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan: Bir hafta içinde 1-2 defa daha sarsılacağız

İstanbul'daki depremleri değerlendiren Prof. Dr. Ercan, "7,2 büyüklüğünde bir depremin oluşabilmesi için, yaklaşık 6 milyar gigatonluk bir enerjinin sıkışması gerekiyor. Bu büyüklükte bir enerjinin birikmediği kanaatindeyim" dedi.

İstanbul'da peş peşe meydana gelen depremlere ilişkin konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan "Hiroşima'ya atılan bomba kadar gerginlik boşaldı" dedi.

Halk TV'de Haber Masası'na bağlanan Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Ana deprem gelmeden önce şiddeti 4-5-6'ya varan öncü depremlerin olacağını belirtmiştim. Bunlardan bir tanesi bu, 6.2" diye konuştu ve şu değerlendirmeleri yaptı:

"6,2 büyüklüğündeki deprem, Trakya fay hattında beklediğimiz büyük İstanbul depremi değil. Ancak bu deprem, gelecekte olması beklenen büyük depremin konumunu ve yaklaşık 13 km derinlikteki granit katmanını işaret ediyor.

"Fakat bu depremin hemen ardından geleceğini söylemek için elimizde yeterli bir kanıt yok. 7,2 büyüklüğünde bir depremin oluşabilmesi için, yaklaşık 6 milyar gigatonluk bir enerjinin sıkışması gerekiyor. 1999 Gölcük Depremi’nden bu yana bu büyüklükte bir enerjinin birikmediği kanaatindeyim."

Bugün ve yarın sarsıntıların devam edebileceğini de söyleyen Ercan'ın açıklamaları şöyle:

"Beklenen deprem oldu diyemeyiz"

"Bu küçümsenmeyecek bir deprem. İstanbul'da yıkım eşik değeri yaklaşık 4.4'ten sonra başlar. Bizim Silivri önlerinde beklemiş olduğumuz depremin büyüklüğü 7-7.2'dir. Dolayısıyla bundan bir puan daha yüksek olacaktır. İstanbul'da beklenen deprem oldu, bitti diyemeyiz.

"Bu azımsanmayacak bir büyüklükte ve burada bir gerginlik birikiminin olduğunu gösteriyor. Çok geniş bir alandan duyuldu yani İzmir'e kadar duyuldu bu olay. Çünkü deprem çok sığdı. Tahmin ediyorum doğu-batı doğrultusunda, sağ atımlı bir kırık harekete geçmiş durumda. Yani burada hareket eden kırık, Kuzey Anadolu kırığı.

"Bizim hepimizin üstünde deprem beklediğimiz kırık. Bu sağ atımlı olarak gerçekleşti. Yaklaşık 3-4 metrelik bir atımı olmuş olabilir bu kırığın. Burada iki tane kol var. Bir tanesi İstanbul kolu. Hemen Büyükçekmece ile Kınalıada arasında. Bu aslında Trakya kolu üzerinde oldu...

"Birkaç kez daha sarsılacağız"

"İstanbul önündeki kırığı atlayıp bu kez Silivri önünde patladı. Yani Silivri Marmara Ereğlisi önünde patladı. Yani burada kırılan aslında Trakya kırığıdır. Aşağı yukarı 6-6,5 kilometreyi en azından kırmıştır.

"Bugün, yarın, bir hafta içinde 1-2 defa daha sarsılacağız. Yaklaşık büyüklüğü 5.2'ye kadar varan 6.2 depreminin artçılarını duyacağız. Onlar da korkutacak ama bu büyüklükteki bir deprem İstanbul yapılarında yıkıcı olmaz.

"Yıkıcı olabilmesi için 6.4'ten daha büyük olması gerekiyor. Bu beklediğimiz büyüklüğün daha azı. Bu bu noktada bizim aslında beklediğimiz deprem büyüklüğü 7-7.2'dir. Ama buna ne zaman erişecek, bu konuda kesin bir bilgi vermek zor.

"Beklenen depremi küçültmez"

"Bu tür depremlerin ana deprem gelmeden önce yerel gerginlik boşalmaları olarak yaşanacağını yıllardır söylüyorum. Bu onlardan bir tanesidir. Tabii burada bir büyük bir gerginlik boşalmıştır. Aşağı yukarı Hiroşima'ya atılan atom bombasına yakın bir gerginlik boşalması olmuştur.

"Ama bu gerginlik boşalması acaba beklenmekte olan büyük İstanbul depreminin büyüklüğünü küçültebilir mi ya da onu geciktirebilir mi? Hayır, böyle bir etkisi olmaz."

Ne yapılmalı?

Prof. Dr. Ercan, daha sonra X hesabından da bir paylaşım yaparak, paniğe kapılan vatandaşlar için yapılması gerekenleri sıraladı:

"Yapınızı hemen kontrol edin. Taşıyıcı kolon ve kirişlerde çatlak ya da kırık var mı? Varsa, o eve kesinlikle girmeyin. Özellikle bugün için evlerinize güvenmiyorsanız evleri sağlam olan dostlarınızın yanında kalın birkaç gün. Sağlam konutta oturan varsa kaygılanmadan oturmaya devam edebilir.

"Acilen yapılması gerekenlerden biri de evinizin rezonansını bir jeofizik mühendisliği firmasına ölçtürmektir. Eğer bina rezonansa giriyorsa, inşaat mühendisi ve jeofizik mühendisi size neler yapılması gerektiği konusunda bilgi verecektir. Bu uyarıyı göz ardı etmeyin.

"Nasıl ki yola çıkmadan arabamızı kontrol ettiriyor, sağlığımız için check-up yaptırıyorsak; evimizin durumu da sevdiklerimizin sağlığı açısından aynı önemi taşır. Bu kontrolü ihmal etmeyin.

Ekonomik boyut uyarısı

Her depremde Türkiye'nin kalkınma hızının yaklaşık 1 ila 2 puan gerilediğini de kaydeden Ercan, depremin ekonomik boyutuna dair uyarılarını da sıraladı:

"Bir kişinin depremde hayatını kaybetmesinin ülkeye maliyeti, 1.250.000 ila 2.500.000 dolar arasında değişiyor. Bu nedenle her büyük deprem, Türkiye ekonomisini daha da aşağı çeker. Son Kahramanmaraş depreminin Türkiye’ye maliyeti 150 milyar dolar civarındaydı.

"Deprem yalnızca doğal değil, aynı zamanda büyük bir toplumsal, ekonomik ve siyasi sorundur. Bugün, gelecekte olmasını beklediğimiz büyük İstanbul depreminin küçük bir örneğini yaşadık. Korkmayın, ama kaygısız da olmayın.

"Deprem hem korkulacak hem de ciddiyetle ele alınması gereken bir gerçektir. Eğer evinize güvenmiyorsanız, bu geceyi evde geçirmek yerine sağlam bir binada kalan yakınlarınızın yanında geçirin. AFAD ve valilik tarafından yapılacak yönlendirmelere dikkatle uyun. Geçmiş olsun."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.