Çalışma saatlerini kısaltacak düzenleme gündemde

Çalışma saatlerini kısaltacak düzenleme gündemde

Milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiren iş kanunlarında değişiklik için hükümet yeni bir çalışma yaptı. Haftalık çalışma saatlerinin 45 saatten 40'a indirilmesi planlanıyor.

Hükümet, iş kanunlarında değişiklikler yapmak için yeni bir çalışma başlattı. Çalışmalar ise ücretlerden çalışma saatlerine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışma düzenlemelerine kadar bir dizi konuyu kapsıyor. Haftalık çalışma saatlerinin 45 saatten 40 saate düşürülmesi planlanıyor. İş kanunlarında yapılacak değişiklikler, milyonlarca çalışanı doğrudan etkileyecek.

35 ile 40 saat arasında çalışma saatleri

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, basın iş kanunu ve denizcilik iş kanununda haftalık çalışma süresi 48 saat iken diğer meslek gruplarında 45 saat olarak belirlenmiş durumda. Yeni düzenleme, tüm çalışanlar için haftalık çalışma saatlerinin 35 ile 40 arasında olması üzerine odaklanıyor.

Yıllık izinlere de düzenleme

Yeni hak kategorileri oluşturulurken, mevcut haklar da korunacak. İş kanunuyla ilgili yeni bir perspektif benimsenerek çalışma saatleri, yıllık izinler, ve ücretler gibi konular ele alınıyor. Türkiye'de hala yürürlükte olan 2003 tarihli İş Yasası'na göre haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiş durumda ancak hükümet, teknoloji ve çağın gereksinimlerine uyumlu olarak bu süreyi düşürmeyi hedefliyor.

Fazla mesai ücretleri artacak

Kaynakların iddialarına göre yeni düzenlemeyle birlikte iş kanunlarını tekelleştirme çabası gösterilirken, çalışanların güçlendirilmesi öncelikli hedef olarak belirlenmiş durumda. Ayrıca, fazla çalışmalara ilişkin katsayılar da yeniden değerlendirilecek ve dağınık mevzuat bir araya getirilecek.

Çalışanlar merkezde

Yeni kanun çalışmalarında, çalışanların merkezde olduğu bir yaklaşım benimseniyor. Çalışanların güçlenmesi, işletmelerin ve işverenlerin gelişimine katkı sağlayacağı düşünülüyor. Aksi takdirde, düzenlemelerin etkisiz olabileceği değerlendiriliyor. Çalışanların vasıflarının gelişmesine yönelik hükümler de yeni düzenlemeler arasında yer alıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.