Bu ikinci: Erdoğan, af yetkisini Madımak katliamı hükümlüsü için kullandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas Madımak katliamının asli faillerinden Hayrettin Gül’ün kalan cezasını "hastalık gerekçesiyle" kaldırdı. Bu, Erdoğan'ın Madımak failleri için kullandığı ikinci af yetkisi oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, af yetkisini ikinci kez, 1993'te Sivas'ta Madımak Oteli'nin yakılarak 33 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan katliamın asli faillerinden biri için kullanarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis hükümlüsü Hayrettin Gül'ün kalan cezasını kaldırdı.
Erdoğan, cezaevinde çok sayıda ağır hasta hükümlü bulunmasına rağmen, daha önce de af yetkisini, katliamın sorumlularından biri olduğu gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Ahmet Turan Kılıç için kullanmıştı.
T24’de yer alan habere göre, 2000 yılında yeniden yargılamada idama mahkum edilen, 2003 yılında Almanya'dan sınır dışı edilince 2003'te cezaevine konulan Hayrettin Gül'ün cezası, idam cezası kaldırılınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına dönüştürülmüştü.
Madımak Oteli'nin yakılmasının asli faili olarak 2003 yılından beri cezaevinde olan 78 yaşındaki Hayrettin Gül, Erdoğan'ın getirdiği afla Madımak'tan dolayı yalnızca 20 yıl cezaevinde kalmış olacak.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, Sivas Madımak katliamı hükümlüsü Hayrettin Gül’ün kalan cezasını "hastalık gerekçesiyle" kaldırıldı.
İdam kararı verilmişti
Hayrettin Gül, ilk olarak 7 Temmuz 1993'te tutuklandı. 26 Aralık 1994'te tahliye edildi.
Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'ni yakarak 37 kişinin ölümüne neden olan olaylara ilişkin görülen davada, Gül hakkında, Ankara 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce idam kararı verildi ancak idam kararının kaldırılmasının ardından cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrildi.
14 Mayıs 1997'de hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkartıldı.
Sadece 20 yıl cezaevinde kaldı
Gül, bu sürede Almanya'ya iltica başvurusunda bulundu. Alman hükümeti, Sivas katliamı sanıklarından Adem Ağbektaş, Adem Bayrak, Etem Ceylan, Mehmet Yılmaz, Hayrettin Gül ve Sedat Yıldırım'ın Almanya'da olup iltica başvurusunda bulunduklarını kabul etti.
Hayrettin Gül, 2003 yılında Almanya'dan sınır dışı edildi. Sınır dışı edilince cezaevine konulan Gül, o tarihten beri cezaevindeydi.
Cumhurbaşkanı Kararı'nda yer alan bilgiye göre, Gül, 2018 ve 2019 yılında Sivas'taki asliye ceza mahkemelerinde yargılandığı iki ayrı hakaret suçundan 10'ar hapis cezası aldı, bu cezalar ana cezası ile birleştirildi.
Hayrettin Gül'ün "mağdur" sıfatı
Gül'ün 28 Şubat (1997) davasında “mağdur” sıfatıyla yer aldığı ortaya çıkmıştı. Ağırlaştırılmış hapis cezası alan ve Sivas E Tipi Kapalı Cezaevinde kalan Gül’ün 28 Şubat soruşturmasını yürüten savcı Mustafa Bilgili’ye gönderdiği mektup da dava dosyasında yer almıştı. Hayrettin Gül, mektubunda “28 Şubat mağduruyum. Dosyalarımızı inceleyin, beraatimi verin” demişti.
Gül’ün savcı Bilgili’ye gönderdiği, “Genelkurmay’dan brifing aldı bizi cezalandırdılar” iddiasının yer aldığı mektup şöyleydi:
“Ben 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta meydana gelen olaylardan dolayı şu an ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılarak cezaevinde yatmaktayım. Ankara 1. Devlet Güvenlik Mahkemesince Muammer Ünsay başkanlığındaki mahkeme heyeti 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşüne Muhalefet suçundan 3 sene ceza vererek beni tahliye etti. Ama geçen bir yıl sürecinde 28 Şubat oldu. Bu süreçte yüksek yargı organları mensupları Genelkurmaydan brifing aldılar. O brifingte yer alan Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti hakkımızda TCK 146/1 idamımızı istedi. Ankara 1 No’lu DGM’de Orhan Karadeniz başkanlığındaki heyet Yargıtayın talebi doğrultusunda idam cezası verdi. Sayın savcım, şu an ben 11 senedir diğer arkadaşlarım suçsuz yere 18 senedir ceza yatmaktadır. Olayların gerçek failleri maalesef dışarıda serbestçe dolaşırken bizler ise kaderimizle baş başa kaldık. Bizler de gerçeklerin ve olayın gerçek faillerinin bulunmasını adalete hesap vermesini istemekteyiz. Ben ifademde belirttiğim gibi mevcut gün işteydim. Karayolları şantiyesinde, havaalanında asfalt çalışması yapardık. Bu konuda işyeri çalışma belgem ve şahitlerimin ifadeleri mevcuttur.”
Erdoğan, diğer Madımak failini de affetmişti
Erdoğan'ın bir diğer affettiği Madımak faili ise Ahmet Turan Kılıç'tı. Madımak davasında ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılan 86 yaşındaki Kılıç'ın kalan cezası, yine "sağlık sorunları" gerekçesiyle 2020 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, Kılıç’ın kalan cezası, Adli Tıp Kurumu’nun verdiği sağlık raporu doğrultusunda, Anayasa’nın 104’üncü maddesinin 16’ıncı fıkrası hükmü uyarınca kaldırıldı.
1993 yılında Sivas’ta Madımak Oteli'nin yakılması sonrası idam cezasına çarptırılan Kılıç’ın cezası, idam cezasının kaldırılmasının ardından ağırlaştırılmış müebbet hapse dönüştürülmüştü.
Bizim Sivas gazetesi, Kılıç’ın Erdoğan tarafından cezasının kaldırılmasını "müjdeli haber" olarak duyurarak, "Hoş geldin Ahmet Dede" manşeti atmıştı. Gazetenin imtiyaz sahibinin AKP'den milletvekili aday adayı olduğu ortaya çıkmıştı. Kılıç, 2021 yılında hayatını kaybetti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.