Boğaziçi Üniversitesi'nde tek firmaya yaklaşık maliyetin üzerinde ihaleler

Boğaziçi Üniversitesi'nde tek firmaya yaklaşık maliyetin üzerinde ihaleler

Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılan 10 ihaleyi mercek altına alan gazeteci Çigdem Toker, bu ihalelerde biri dışında en düşük ve en yüksek teklif tutarlarının aynı olduğuna dikkat çekti.

Gazeteci Çiğdem Toker bugün "Tek firmaya, yaklaşık maliyetin üzerinde ihale vermek" başlıklı yazısında Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılan ihaleleri gündem etti.

"Bir kamu ihalesi, hem açık yapılıp, hem tek firma katılıp hem de verilen teklifin yaklaşık maliyetin üzerinde olduğunda, "enflasyon" gerekçesinin ne kadar meşru olduğu iyice tartışmalı hale gelebilir" diyen Toker, "Söz gelimi Aralık 2022'de yapılan B.Ü Enerji Kalitesi ve Bina Enerji İzleme Sistemi kurulması ihalesi açık usulle yapılmış. Ama EKAP kayıtlarına baktığımızda, en düşük teklif de en yüksek teklif de aynı tutarda: 1 milyon 869 bin 500 TL" ifadelerini kullandı.

"Bu durumda ihaleye tek bir firmanın katıldığını düşünebiliriz" diyen Toker bir tablo hazırladı. Tabloda ilk sırada 1 milyon 869 bin 500 TL teklif veren Kontrolmatik Teknoloji adlı firmayla sözleşme imzalanmış. Yaklaşık maliyetin ise 1 milyon 622 bin 752 TL olduğu ifade edildi. Boğaziçi Üniversitesi'nin bina enerji izleme sisteminin kurulması için böyle bir yaklaşık maliyet belirlediğini ama kendi belirlediği tutarın yaklaşık 247 bin TL üzerinde teklif veren firmayla sözleşmeyi imzaladığını kaydeden Toker, benzer bir durumun "B.Ü. Kampüslerindeki Genel Mekanik Tadilat İşleri" için de geçerli olduğunu aktardı.

Aradaki fark, kamu aleyhine 371 bin 611 TL

Boğaziçi Üniversitesi'nin, ihaleyi gerçekleştiren birimi, bu iş için yaklaşık maliyeti (EKAP kayıtlarına göre) 4 milyon 919 bin 389 TL olarak belirledi. Ancak 5 milyon 291 bin TL (en yüksek ve en düşük teklif!) teklif veren Aircon Mühendislik adlı şirketle sözleşmeyi (10 Ekim 2023) imzaladı. Aradaki fark, kamu aleyhine 371 bin 611 TL.

'Net yanıtlar verilmesi gerek'

Boğaziçi Üniversitesi'nce yapılmış 10 ihaleyi listeleyen Toker, "Bir kısmı açık usulle, bir kısmı da pazarlık usulüyle gerçekleştirildi. Ortak olan yönleri ise biri dışında en düşük ve en yüksek teklif tutarlarının aynı olması. EKAP verilerine göre yalnızca, son sıradaki stüdyo malzemeleri alımıyla ilgili olan ve PTT Bilgi Teknolojileri firmasının kazandığı ihalede, en yüksek ve en düşük teklifleri farklı. Onun dışındaki diğer sekiz ihalenin tamamında en yüksek ve en düşük tekliflerin aynı oluşu, bu ihalelerde tek firmanın yer aldığını düşündürüyor. Tek firma yasaya aykırı mı? Değil. Ama kamu kaynaklarının doğru kullanımı açısından rekabet ve tasarrufun sağlanıp sağlanmadığı konusunda net yanıtlar verilmesini gerektiriyor" dedi.

Toker yazısının sonunda "Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mali disiplinde hedeflere ulaşmak için valilere büyük görev düştüğünün söylüyordu iki gün önce. Tasarruf konusunda büyük görev düşen kamu görevlileri, valilerle sınırlı olmamalı. Rektörlüklerin harcamaları Şimşek'in kadrajına ne kadar giriyor?" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.