Bir haftada iki deprem: Antalya için uzmanlar endişeli
Antalya’da son bir haftada iki kere deprem oldu. Ancak kentin daha şiddetli bir depreme hazır olmadığı konusunda uzmanlar uyarıyor.
Türkiye 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş depremlerinde binlerce kayıp verdi. Yarattığı ekonomik tahribatın hesaplamaları halen yapılıyor. Bir deprem ülkesi olarak tanımlanan Türkiye’de hâlen kentlerin depreme hazır olmadığı uyarıları yapılıyor.
Antalya’da o kentlerden biri. Kentte son bir hafta içinde iki kere deprem oldu.
4 Aralık 2024: Saat 12:09’da, Gazipaşa ilçesi açıklarında 4.6 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Bu deprem, Antalya kent merkezi ve Mersin’de de hissedildi. 
5 Aralık 2024: Saat 09:08’de, Gazipaşa ilçesine 68.25 km mesafede, 3.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 
Naci Görür'ün uyarıları
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya’da 7 üzeri büyüklükte deprem olabileceğine dair uyarılarda bulunmuştu. Görür, sosyal medya hesabından şunları kaydetti:
“Antalya körfezde oluşmuş bir kent. Antalya’nın, arazisinin üzerinde oturduğu dört tane çok önemli fay sistemi var. Bunlardan birincisi Akşehir körfezin doğusunda, ikincisi kuzeyin Eğirdir fay sistemi, öbürü batısında Fethiye- Burdur fay sistemi, güneyinde ise Kıbrıs- Helen fay hattı. Bu sistemlerin hepsi 7 ve üzeri deprem üretebilir. Ne zaman üretir, bilmiyoruz.
Ben hangi konuşmayı yapsam, hangi kente gitsem o yeri az ve çok tehdit eden deprem kaynaklarından bahsediyor ve ergeç bu kaynak harekete geçerse o kent zarar görür diyorum. Gittiğim yerlerde illa deprem olacak, şu zamanda olacak demiyorum, çünkü bilmiyoruz. Deprem beklediğimiz yerleri de açıklıyoruz. Ama şunu diyorum; madem ki er veya geç, az veya çok afetle yüzleşeceğiz gelin kentlerimizi afete dirençli hale getirelim, onu talep edelim.”
1996 öncesi yapılar risk taşıyor
Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı da Birgün gazetesine verdiği röportajda kentin yapı stoğuna dikkat çekti.
Tarım arazileri üzerindeki yapılaşmanın risk taşıdığı ve bu alanların imara açılmaması gerektiğini söyleyen Karancı, Maraş depremlerinde sağlam zeminlere yapılan yapıların ayakta kaldığının görüldüğünü söyledi.
Türkiye'nin güncellenen deprem haritasına göre Antalya'nın 4'ncü derece deprem bölgesinden 2'nci derece deprem bölgesi olduğunu belirten Karancı, 1996 öncesi yapıların riskli olduğu uyarısını yaptı.
Karancı, “Şehir merkezinde yaklaşık 630 kilometrekare traverten alan bulunuyor. Muratpaşa, Kepez, Döşemealtı ve Konyaaltı ilçelerinin bir bölümü bu travertenler üzerinde. Traverten zeminler, alüvyon zeminlere göre daha az riskli görünse de oldukça değişken bir yapıya sahip. Ancak asıl büyük risk, yer altı su seviyesinin yüksek olduğu alüvyon zeminlerde. Bu zeminler deprem dalgalarını büyüterek yıkıcı etkileri artırıyor. Konyaaltı’nın büyük bölümü, Boğaçayı çevresi, Finike ve Kumluca ovaları ile Manavgat Irmağı kenarındaki yapılar bu risk altında" diye konuştu.
Kandilli Rasathanesi verilerine göre kentte en son 1957 yılında 7.1 büyüklüğünde Fethiye’de deprem meydana gelmişti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.