Beştaş, Kürtçe müzik dinleyenlerin gözaltına alınmasını Meclis'e taşıdı
Meral Danış Beştaş, "Saldırıya uğrayan kadının şikâyeti üzerine olay yerinde görev yapan kolluk kuvvetleri ne tür bir işlem yapmıştır? Müdahale süresi ve kapsamı nedir?" dedi.
İstanbul Bayrampaşa'da piknikten dönen bir aile, Kürtçe müzik dinlediği gerekçesiyle polisin müdahalesine maruz kaldı, aileden 10 kişi darp edilerek gözaltına alındı.
DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, "13.07.2025 Pazar günü saat 21.42'de Bayrampaşa İlçesi'nde Kürtçe müzik dinlediği için kolluğun saldırısına uğrayan bir aile ve hamile bir kadının tekmelenmesi ülkede kolluk şiddeti; Kürtçe'ye olan tahammülsüzlüğü göstermiştir. Failin, hamile bir kadının karnına tekmeler savurduğu ve olayın çevredekiler tarafından kayda alındığı bilgileri sosyal medya ve basında geniş yankı bulmuştur. Üstelik fiziki şiddet neticesinde erken doğum gerçekleşmiş, bebeğin sağlık durumu endişe yaratmış, annenin ise yaşadığı travma nedeniyle sütü kesilmiştir" dedi.
Bu olayın, yalnızca bir bireye yönelik şiddet değil; aynı zamanda bir nefret suçu, etnik kimliğe ve anadile yönelik bir saldırı, kadın ve anne sağlığına yönelik ağır bir tehdit, ve nihayetinde kamu güvenliğini ilgilendiren ciddi bir olay olduğunu vurgulayan Beştaş, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya şu soruları yöneltti:
"1. Bakanlığınız, bu olaydan ne zaman haberdar olmuştur?
2. Saldırıya uğrayan kadının şikâyeti üzerine olay yerinde görev yapan kolluk kuvvetleri ne tür bir işlem yapmıştır? Müdahale süresi ve kapsamı nedir?
3. Failin kimliği tespit edilmiş midir? Gözaltına alınmış ya da tutuklanmış mıdır? Adli sürece ilişkin bilgi ve gelişmeler kamuoyuna neden açıklanmamıştır?
4. Olayın mağduru olan kadının sağlık durumu nedir? Hamileliğine yönelik bir sağlık tehdidi oluşmuş mudur?
5. Bakanlığınızca olay nefret suçu olarak değerlendirilmekte midir? Türkiye'de etnik kimliğe veya dile yönelik nefret suçlarına dair kayıt ve istatistik tutulmakta mıdır?
6. 2020-2025 yılları arasında yalnızca Kürtçe konuştuğu, müzik dinlediği ya da etnik kimliği nedeniyle saldırıya uğrayan yurttaş sayısı kaçtır?
7. Bakanlığınıza bağlı emniyet birimlerine, nefret suçları ve etnik ayrımcılıkla mücadele konusunda özel bir eğitim veya protokol uygulanmakta mıdır?"
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.