Baykar, İtalyan deviyle el sıkıştı

Baykar, İtalyan deviyle el sıkıştı

Bayraktar, dünyanın önde gelen savunma sanayi şirketlerinden İtalya merkezli Leonardo ile anlaştı. İki şirket İHA ve SİHA üretiminde iş birliği yapacak.

Türkiye'nin önde gelen insansız hava aracı (İHA) üreticisi Baykar Teknoloji ile İtalya merkezli savunma sanayi şirketi Leonardo arasında insansız teknoloji geliştirilmesiyle ilgili bir mutabakat zaptı imzalandı.

DW Türkçe'nin haberine göre İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Leonardo genel merkezinde İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto'nun da katılımıyla düzenlenen imza töreninde mutabakat zaptını Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile Leonardo CEO'su ve Genel Müdürü Roberto Cingolani imzaladı.

Yapay zekayla yeni nesil çözümler vurgusu

Bayraktar Teknoloji'nin CEO'su Selçuk Bayraktar, "Leonardo'yla kurduğumuz bu stratejik ortaklık, teknoloji ayak izimizi genişletmemizde ve küresel varlığımızı güçlendirmemizde de önemli bir kilometre taşı. Baykar olarak etik yapay zeka destekli teknolojilerimizi Leonardo'nun yapay zeka teknolojileri alanındaki engin kabiliyetleriyle birleştirerek insansız hava sistemlerinin geleceğini belirleyecek yeni nesil çözümler geliştireceğiz" dedi.

Baykar üretimi İHA'lar özellikle Ukrayna, Azerbaycan ve Kuzey Afrika'daki çatışmalarda kullanılmasının ardından dünya genelinde dikkatleri üzerine çekmişti.

Hedef 100 milyar euro

Leonardo CEO'su Roberto Cingolani ise önümüzdeki on yıl içinde Avrupa'daki insansız savaş uçakları, silahlı gözetleme dronları ve taarruz dronları pazarının 100 milyar euronun üzerinde bir büyüklüğe ulaşacağını öngördüklerini belirtti.

İmza töreninde "Baykar ile birlikte, savunmanın geleceğinde giderek daha merkezi bir rol oynayacak insansız teknolojiler alanında yeni bir referans oyuncu yaratıyoruz" diye konuşan Cingolani sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün, insansız sistemler alanında önemli bir sıçrama niteliği taşıyan ve özellikle Avrupa'da yeni pazar fırsatları açan uluslararası bir ittifak imzalıyoruz. Savunma sanayii, insansız sistemler, yapay zeka, altıncı nesil savaş uçakları, siber güvenlik ve uzay gibi eşi benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya. Bu bağlamda, teknolojik iş birliğinin ilerlemeyi hızlandırmak ve küresel güvenliği sağlamak için hem gerekli hem de acil olduğuna inanıyoruz."

Ortak girişimin merkezi Roma olacak

Ortak girişim, Leonardo'nun insansız platformlar alanında ihtisaslaşmış Ronchi dei Legionari merkezinde faaliyet gösterecek. Ayrıca Torino'daki üretim tesisleri ve entegre çok alanlı teknolojilerin geliştirilmesi için Roma Tiburtina'daki tesis kullanılacak. Uzay sektörü için ortak çözümler ise Nerviano'da geliştirilecek.

Leonardo, Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsüne (SIPRI) göre dünyanın 13'üncü, Avrupa'nın ise ikinci büyük savunma şirketi konumunda. Leonardo, Airbus ve Dassault ile birlikte Avrupa'nın ortak insansız hava aracı projesi Eurodrone'un geliştirilmesinde de yer alıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.