Bakan Özhaseki: Yasa yürürlüğe girer girmez, İstanbul ve Marmara'nın dönüşümünü hızlandıracağız
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümle ilgili kanun teklifinin Meclis'ten büyük destek alarak geçeceğine inandığını belirterek, "Yasa yürürlüğe girer girmez İstanbul ve Marmara'nın dönüşümünü bir an evvel hızlandıracağız" dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kabine Toplantısı sonrası gazetecilere açıklama yaptı.
Özhaseki, kentsel dönüşümle ilgili kanun teklifine ilişkin, "İnşallah önümüzdeki günlerde Meclis'ten büyük bir destek alarak yasalaşacağını düşünüyorum. Yasa yürürlüğe girer girmez İstanbul ve Marmara'nın dönüşümünü bir an evvel hızlandıracağız. Dönüşüm sürecini hızlandıracak ve kentsel dönüşüme yeni bir soluk katacak Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu. Çalışmalarımız sürüyor, yönetmeliklerini hazırlayıp, yayınlayacağız. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'mız eliyle de ülke genelindeki dönüşüm sürecini hızlandırmış olacağız. Bilim insanları, "Deprem öncesindeki hazırlık için yapılan 1 birim harcama, deprem sonrasında 7 misline çıkıyor" diyor. Ülkemizdeki sağlıksız yapı stokunu yenilemekte kararlıyız" diye konuştu.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören şehirlerde 200 bin konutun inşasının hızla devam ettiğini kaydeden Özhaseki, "Şu anda yaklaşık 50 bin kadar konut ve köy evimizin inşaatını bitirmek üzereyiz. İnşallah aralık ayında Sayın Cumhurbaşkanımız ile biten konutlarımızı hak sahiplerine teslim edeceğiz. Alt ve üstyapısıyla, yollarıyla yeni şehirler inşa ediliyor. İşlerimiz kolay değil; ama Allah'ın izniyle üstesinden geleceğiz" dedi.
'Fırsatçılığın önüne geçeceğimizi belirttik'
Özhaseki, afet bölgesinde inşaat maliyet artışının engellenmesi çalışmalarına ilişkin de "Geçtiğimiz günlerde bölgede faaliyet gösteren beton firmalarıyla da bir toplantı gerçekleştirmiştik. Toplantıda, depremzedelerin mağdur edilmesine izin vermeyeceğimizi, inşa süreçlerinin fahiş fiyat artışlarıyla aksamasına asla müsaade etmeyeceğimizi vurgulamıştık. Gerçek maliyeti 1300 TL civarında olan 1 mikap betona, "Nakliye fiyatları arttı, ekipman bulamıyoruz, agrega bulamıyoruz, işçi ve usta bulamıyoruz" gibi bahanelerle 3 bin TL'ye kadar bedel isteniyor. Bunun fahiş fiyat artışı olduğunu ve kabul edilemez olduğunu, piyasa gerçekleriyle uyuşmadığını ifade ettik. Gerekirse kanuni düzenleme ile bu fırsatçılığın önüne geçeceğimizi belirttik" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.