Bakan açıkladı: Ruhban Okulu açılacak mı?

Bakan açıkladı: Ruhban Okulu açılacak mı?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ruhban Okulu'nun açılması ile ilgili “Hangi statüde açılacağı belli. Karar siyasilerde” dedi. Okul, 1971’den bu yana kapalı.

Ortodoks Hristiyan dünyası ve özellikle İstanbul’daki Rum Ortodoks Patrikliği için önemli merkezlerden biri olan Heybeliada Ruhban Okulu, halen kapalı.

Açılmasıyla ilgili temaslar devam ederken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den okulla ilgili açıklama geldi. Bakan Tekin, Türkiye gazetesine verdiği röportajda “Onlarla görüşmeleri yaptık. Açılması yönünde bir karar verilirse hangi statüde açılacağına dair bir metin oluşturduk. Bundan sonrası artık siyasi bir mekanizma” dedi.

erdoganbarto.jpg

Temaslar sürüyor

Geçtiğimiz günlerde Rum Patriği I. Bartholomeos, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etmişti. I. Bartholomeos, 26 Aralık’ta Cumhurbaşkanlığında yapılan görüşmede Ruhban Okulu’nun açılması için çalışmaların başlatılmasından ötürü Erdoğan’a teşekkür ederek işlemlerin hızlandırılmasını istedi.

Patrik I. Bartholomeos 30 Eylül’de katıldığı bir programda "Artık okulumuzu yeniden açmanın eşiğinde olduğumuzdan eminiz" açıklaması yapmıştı.

Geçtiğimiz Mayıs ayında da Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Heybeliada’da bulunan Ruban Okulunu ziyaret etmiş, okulla ilgili bilgi almıştı.

ruhbanokulu2.jpg

Açılış için formül

Ruhban Okulu'nun açılması için daha önce de hükümetle Rum Patrikhanesi arasında çeşitli temaslar kurulmuş ancak sonuç alınamamıştı. Okulun açılması için yıllardır üzerinde tartışılan formül, özel üniversite ya da vakfı üniversitesi formülü. Ruhban Okulu’nun bir üniversitenin fakültesi olarak açılacağı böylece yasal statüsünün yeniden tanımlanacağı ve YÖK’e bağlanması bekleniyor.

54 yıllık kapama

Ruhban Okulu, 12 Ağustos 1971 yılında, Özel Öğretim Kanunu’nun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasıyla kapatılmıştı. Danıştay’a yapılan itirazlar da reddedilmiş.

Okul, kapatıldıktan sonra Patrik I Bartholomeos, açılması için girişimlerde bulundu. 1996’da dönemin başbakanı Mesut Yılmaz’a mektup yazdı. Uluslararası girişimlerde de bulundu. Avrupa Parlamentosu sık sık okulun açılması çağrısı yapıyor.

Patrik I Bartholomeos, 1997 yılında ABD Başkanı Bill Clinton ziyaretinde de gündeme getirdi.

Kapalı kalması hak ihlali

Patrik I Bartholomeos’un çabalarını yanı sıra Türkiye’deki sivil Rum toplumu da okulun açılması için girişimlerde bulunuyordu. Uluslararası insan hakları raporları da okulun kapalı tutulması önemli ihlallerden biri olarak gösteriliyor.

Türkiye’deki insan hakları örgütleri ve inanç özgürlüğü örgütleri okulun açılmasının Hıristiyan toplumları için oldukça önemli olduğu çağrısını yapıyorlar.

Okulun kapalı tutulması İnanç Özgürlüğü Girişimi’nin yıllık düzenli ihlal raporlarına da yer alıyordu.

ruhbankutuphane.jpg

İlk ilahiyat fakültesi

Ruhban Okulu, 1844’te kuruldu. Ortodoks dünyasının ilk ilahiyat fakültesi olarak kabul ediliyor.

Okulun hali hazırda 150 kişilik kapasitesi var. Ayrıca 80 binden fazla esere sahip kütüphanesi bulunuyor. Kütüphanede dünyanın en eski matbu kitapları arasında yer alan, Aristophanes'in komedilerinin 1484'de basılmış bir nüshası da bulunuyor.

Kütüphane koleksiyonlarında hemen hemen her dilden kitap bulunuyor. İlk matbu İncil ve Tevrat nüshalarından bazılarının da koleksiyonları içinde

Türkiye’de halen Hristiyan toplumlarının din görevlisi yetiştirebileceği bir ruhban okulu bulunmuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.