Bağımsız medya ağır yara aldı: Google Meclis'te algoritma değişikliğini anlattı

Bağımsız medya ağır yara aldı: Google Meclis'te algoritma değişikliğini anlattı

Google, TBMM'de medya kuruluşları üzerinde ağır etkiler bırakan algoritma değişikliğini anlattı. Google yönetimi muhalefetten sert eleştiri aldı.

Google'ın gerçekleştirdiği algoritma değişikliği sonrasında medya kuruluşlarının görünürlüğü engellendi ve reklam gelirleri de buna bağlı olarak büyük oranda azaldı.

Gazete Duvar'ın kapanmasına da neden olan süreçte Google'a yönelik tepki büyük.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu, konuyu gündemine aldı. Google yetkilileri komisyonda bilgi verdi.

Komisyon başkanı AKP Milletvekili Hüseyin Yayman, algoritma değişikliği sonrasında haber alma özgürlüğünün engellendiği düşüncesinin tartışıldığını belirtti.

T24'ten Ceren Bayar'ın haberine göre, toplantıda Google sunumunu Google Search Sözcüsü Johannes Müller yaptı.

Amaç kullanıcı faydası

Müller, Google’ın düzenli olarak yaptığı güncellemelerin amacının web içerisinde gerçekleşen değişikliklere ve kullanıcıların yeni beklentilerine uyum sağlamak olduğunu belirterek “Bu güncellemelerin temel amacı, dünyanın her yerinde kullanıcıların bu arama hizmetinden çok daha iyi bir şekilde faydalanabilmelerini sağlamak. Herhangi bir şekilde bir siyasi ideolojiyi ya da bir görüşü desteklemek ya da başka bir dezavantajlı duruma getirmek için ürünlerimizi ya da arama sonuçlarımızı belirlemek ve güncellemelerimizi bunların üstüne odaklamak, bu şekilde tasarlamak söz konusu değil” diye konuştu.

Müller yeni düzenlemeler yapıldığını ancak eskiye geri dönülmeyeceğini belirterek “Kullanıcılardan gelecek olan geri bildirimleri de düzenli bir biçimde takip ediyoruz, karşılaştıkları problemleri ya da sorunları onlardan anlamaya çalışıyoruz, mesela 'Benim trafiğim son derece düştü' diyen bir yayıncının bunu neden yaşadığını anlamaya çalışıyoruz ve bu değerlendirmeleri aslında bu dijital alandaki, dijital alanın sağlığıyla ilgili forumlarda tartışarak yapıyoruz. Şimdi, bu çekirdek güncellemeler sonucunda ortaya çıkan dalgalanmalardan sonra biz aslında durumun eski noktasına gelmesi gibi bir beklenti içerisinde değiliz ama genel olarak buradaki hedef, arama sonuçlarının kalitesinin artırılması olduğu için tabii ki bir miktar düzelmeyle birlikte eski noktaya gelmeyebiliyor” diye konuştu.

Müller “Bütün bu anlattığımız sistemler o kadar karmaşık ki bizim için esasında herhangi birinin lehine veya aleyhine olacak şekilde bunları, politikalarımızı değiştirmek, bu dokümantasyonu manipüle etmek bizim açımızdan imkânsız” dedi.

Sürekli gelişen bir ürün

Herhangi bir web sitesini öne çıkarma ya da geriye düşürmek gibi bir motivasyonları olmadığını söyleyen Google Kamu İlişkileri Direktörü Tolga Sobacı, da “Bir algoritma iyileştirmesi yaptığımızda kendimizde ‘Şu firma batacak, bu 'web' sitesi çıkacak’ gibi bir yönelim yok, onun testi de yok; sürekli olarak gelişen bir ürün. Ve karşı taraftaki 'web' sitesi yöneticilerinin de bu dinamik ortamda bizim algoritma değişikliklerimizi takip edip kendilerini güncellemeleri gerekiyor.”

Muhalefet tepkili

CHP Milletvekili Okan Konuralp toplantıda Google'ı eleştirdi.

Konuralp “Google'ın okur trafiğimize uyguladığı ambargo bu ambargonun yıkıcı sonuçlarıyla karşı karşıyayız. Tüm kamuoyunun, özellikle okurlarımızın durumun ciddiyetinin farkına varmasının hayati önemde olduğunu vurgulamak istiyoruz" dedi. Konuralp, Türkiye’de yaşanan sıkıntıya dikkat çekerek, “12 Mart itibariyle bir medya kuruluşu öldü, ardından 12 medya kuruluşu da bu yok oluşun sebebinin Google olduğunu söylediler" dedi.

Konuralp, "Saygın 8 tane yayıncı kuruluş var ve siz bu yayıncı kuruluşla neden hiç diyalog kurmadınız? Neden onlarla bu meseleyi tartışmadınız. Evet algoritma değişikliği ile dalgalanma olur sonra rayına girer diyorsunuz da bu nasıl bir dalgalanma bu fırtına resmen. Ama bu fırtınayı sizin önemsediğinizi düşünmüyorum” diye konuştu.

CHP Milletvekili Utku Çakırözer de algoritma değişikliklerinin tıklarda ve gelirlerde de düşüşe neden olduğunu belirterek “Türkiye’de bağımsız gazeteciliği yok ediyorsunuz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.