AYM'den TSK iptalleri: Cumhurbaşkanı ve bakanlığa sınır çizildi
AYM, TSK personeline ilişkin düzenlemelerde Cumhurbaşkanı ve Millî Savunma Bakanlığı’na verilen bazı yetkileri “yasama yetkisinin devredilemezliği” ilkesine aykırı bularak iptal etti.
Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP milletvekillerinin başvurusu üzerine değerlendirdiği “Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un bazı maddelerini iptal etti. Mahkeme kararları 9 ay sonra yürürlüğe girecek.
Cumhuriyet'in aktardığına göre, kararlardan biri, astsubay meslek yüksekokullarında sözleşmeli olarak görev yapacak yabancı uyruklu öğretim görevlilerine ödenecek ücretin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesini düzenleyen maddeye ilişkin oldu. Yüksek Mahkeme, bu hükmü oy çokluğuyla iptal etti.
Kararda, "yasada temel ilke ve esaslar belirlenmeksizin yürütme organına ilk elden düzenleme yapma yetkisi verilmesinin, yasama yetkisinin devredilemezliği ilkesiyle bağdaşmadığı" vurgulandı. Karara AYM üyeleri Yılmaz Akçil, Ömer Çınar ve Metin Kıratlı karşı oy kullandı.
Milli Savunma Bakanlığı yetkilerine de iptal
AYM ayrıca, “istisnai hallerde garnizon komutanlığı görevinin hangi kıta amiri tarafından yerine getirileceğini Milli Savunma Bakanlığı belirler” hükmünü de iptal etti. Mahkeme, bu yetkinin sınırlarının kanunla belirlenmediğine dikkat çekerek, yürütmeye belirsiz ve sınırsız yetki devrinin anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.