Av. Namık Havutça yazdı | Kazdağları, Biga ,Gönen, Bandırma: İliç Felaketi Her An Bölgemizde De Yaşanabilir
CHP 24, 25, 26'ncı dönem Balıkesir milletvekili Av. Namık Havutça, İliç'te yaşanan felaketin Kazdağları, Biga ,Gönen, Bandırma bölgelerinde de yaşanabileceğine dikkat çekti.
CHP 24, 25, 26'ncı dönem Balıkesir milletvekili Av. Namık Havutça'nın yazısı şöyle:
Av. Namık Havutça yazdı | Kazdağları, Biga ,Gönen, Bandırma: İliç Felaketi Her An Bölgemizde De Yaşanabilir
“Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve TEMA Vakfı açık ve net uyarıyor daha ne desinler? KAZDAĞLARI yöresinin 1.697.062 hektar alanın 1.294.335 hektarı yani %79’su madene ruhsatlandırılmış ,ve TEMA uyarıyor;”Bu yoğunlukta bir madencilik Kazdağlarının ekolojik ,kültürel ve doğal yapısını büyük ölçüde tahrip eder.”Bu siyanür tehlikesi Kazdağlarında da her an, çok büyük bir tehdit.
Kazdağı ve çevresi, Çanakkale ve Balıkesir İlleri ne yazık ki madencilik projelerinin yoğun tehdidi altında .
Bu projeler arasında metalik madencilik, taş ocakları, mermer ocakları, kömür ocakları
yer alıyor .Bölgede bulunan; Koza Altın ve Gümüş Madeni, Alamos Gold Kirazlı Altın Madeni, Cengiz Holding Halilağa Bakır Madeni ile Alamos Gold Ağı Dağı Çamurt Altın Madeni’nin birbirlerine uzaklığı 600 metre ile 7 kilometre arasında değişiyor. Halilağa Bakır Madeni Projesi ile yörede 19 bin futbol sahası büyüklüğünde bir maden alanı varlığından söz ediyoruz.
Kaz Dağları'nda yapılan maden çalışması ve ağaç katliamına ki şirket 25 bin ağaç kesildi derken TEMA 195 bin ağacın kesildiğini tam bir doğa katliamı yapıldığını tespit ediyordu.2019 yılında Çanakkale ‘de yapılan Su ve Vicdan Buluşması'nda on binlerce duyarlı insanımızla birlikte bu doğa katliamına karşı "Havama, suyuma dokunma" diye haykırdık ,hep birlikte bu katliama durun dedik. Fazıl SAY ‘da maden sahasında bir konserle bu doğa katliamı protestosuna destek oldu.
Çanakkale Barosu da Barolar Birliği ile bundan 11 yıl önce 2013 tarihli raporunda tehlikeyi açıkça ortaya koydu .“Bacalarından zehir yayılan termik santraller ve siyanürlü altın işletmeciliği doğal yaşamı yok etmektedir. Biga Yarımadası ve Kazdağlarında ve ülkemizde doğal yaşama telafisi imkansız zararlar veren madencilik ,altın arama ,sondaj ve işletme faaliyetlerinin derhal durdurulması yaşamsal bir zorunluluktur.
Bandırma ‘nın içme suyu ,Gönen çayında bulunan Barajdan geliyor. Gönen Barajı 17.553 hektarlık bir alana tarımsal sulama hizmeti verirken ,Biga Ovalarına ve çevresine bu sularla beslenen Gönen çayı hayat veriyor. Gönen çayı Kazdağlarından süzülerek gelen sulardan ,derelerinden oluşuyor.
Erzincan İLİÇ ‘de yaşanan büyük felaket sonrası Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği İLİÇ FELAKETİ HER AN BÖLGEMİZDE DE YAŞANABİLİR diye haykırıyor. Daha ne desinler ?
Kazdağı ve çevresinin % 79’u metalik madencilik ruhsatları ile kaplanmış durumda.
Kazdağları ve Biga Yarımadasında yaşanması olası tehlikeleri ve olası felaketi on yıl önce ortaya koyan Barolar Birliği ve TEMA raporlarını bir kez daha altını çizerek okumak ve herkese haykırmak ve harekete geçmek gerekiyor.Çok geç olmadan.18.02.2024 Av.Namık HAVUTÇA 24,25,26. Dönem CHP Balıkesir Milletvekili
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.