Asılarak idam edilen 3 siyasetçinin yargılandığı Yassıada'daki otel ilanı: 'Nefes kesen manzara'
27 Mayıs askeri darbesinin ardından idam edilen Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın yargılandığı Yassıada'da kurulan otelin ilanında 'Nefes kesen manzarasının keyfine varacaksınız' ifadeleri yer aldı.
Nefes gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, 27 Mayıs askeri darbesinin ardından idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes, eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın yargılandığı Yassıada'da açılan oteli yazdı.
Zeyrek, asılarak idam edilen Menderes, Zorlu ve Polatkan'ın yargılandığı adada kurulan otelin tanıtım ilanında, "Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda yer alan Birun Hotel'de Prens Adaları'nın nefes kesen manzarasının keyfine varacaksınız" ifadelerine dikkati çekti.
Otelin ölü yatırıma dönüştüğünü söyleyen Deniz Zeyrek, "Ya İmamoğlu yapsaydı?" başlıklı yazısında, şunları kaleme aldı:
'Evdeki hesap çarşıya uymadı'
"Malumunuz, Türkiye tarihi açısından utanç verici bir olaya ev sahipliği yapan Yassıada’ya 176 kişilik (Katre Island) Otel, 500 kişilik kongre merkezi, 7 bin 700 metrekarelik müze ve 1.200 kişilik cami inşa edilmişti.
Bütün bu işlerin 110 milyon doları (bugünün kuruyla 4 milyar 200 milyon lirayı) bulan maliyetini de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği karşılamıştı.
Plana göre TOBB’un bir iştiraki, bu maliyet karşılığında Katre Island Otel’i 29 yıl işletecekti.
***
Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı.
Söz konusu tesis ölü bir yatırıma dönüştü.
Adayı üç yılda çoğunluğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Gençlik ve Spor Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Maarif Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve bazı valiliklerle belediyelerin düzenlediği gezilere katılanlar olmak üzere sadece 37 bin kişi ziyaret etti.
İşletme maliyeti de artınca TOBB adayı bir yük olarak görmeye başladı ve kurtulmak istedi.
TOBB’un bugünün parasıyla 4 milyar 200 milyon lira harcadığı tesisler 2023 başında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi.
Bakanlık da devraldıktan sadece 20 gün sonra oteli Birun Ada Otelcilik adlı şirkete kiraladı.
20 yıllığına verilen otelin bir yıllık kira bedeli ise 4 milyon 200 bin lira olarak belirlendi.
***
Birun Ada Otelcilik adlı şirketin iktidara çok yakın ve ünlü bir şirketin bünyesinde olduğunu söylememe gerek yoktur herhalde.
Katre Ada Otel’de rezervasyon yaptırmak için dün tur şirketlerine baktım. Otel tanıtımına şöyle yazıyordu:
'Deniz, baştan çıkarıcı bir deneyim. Görkemli Marmara Denizi’nin incisi Birun Hotel’de hayatı uyum içinde yaşıyoruz.
Bakışlarınızı sonsuz maviye çevirin ve içinizi denizin taze tuzlu kokusuyla doldurun. Kalbinizi ve ruhunuzu doğanın senfonisine, martı seslerine ve kayalara çarpan dalgaların ritmine açın; senfoninin bir parçası olun. Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda yer alan Birun Ada Hotel’de İstanbul’un silüetinin ve Marmara Denizi’ne bakan Prens Adaları’nın nefes kesen manzarasının keyfine varacaksınız.'
Bu arada iki günlüğüne karaya bakan executive oda 37, denize bakan executive oda ise 41 bin liraya satılıyordu.
TOBB’un işletemediği, zarar ettiği için devretmek zorunda kaldığı bir oteli özel bir şirket uçurabilir mi emin değilim.
Tahminim şu ki Katre Ada Otel hala karlı bir işletme değil ve yeni işletmecisi de büyük karlar elde edemiyordur."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.