Anket sonuçları açıklandı! İşte kadın çalışanların sorunları!
Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu’nun, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle 81 ilde 3 bin 418 kadın çalışanla yaptığı anket kadınların karşılaştığı acı tabloyu ortaya koydu!
Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu’nun, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle 81 ilde 3 bin 418 kadın çalışanla yaptığı anket kadınların karşılaştığı acı tabloyu ortaya koydu!
İŞTE SONUÇLAR!
* Kadınların %70’i duygusal şiddet ve mobbinge maruz kalıyor!
* Her 10 kadından 6’sı kendini dışarıda güvende hissetmiyor!
* %43,4’ ü terfi, ücret ve fırsat eşitliği konusunda ayrımcılığa uğradığını düşünüyor!
* Kadınların % 80’i arkadaşları veya yöneticileri tarafından sohbet ortamında cinsel içerikli yapılan şakalar, espriler, whatsapp üzerinden gönderilen imalı mesajlar veya sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda kullanılan dilden rahatsız. Kadınlar bu tarz davranış ve mesajların taciz olduğunu ifade ediyor!
* Her 2 kadından 1’i yöneticisi tarafından değer görmediğini hissediyor! Kadın olmasını terfi etmesinin önünde engel olarak görüyor.
• Sadece 10 kadından 1’i yöneticisinin kadın olmasını istiyor.
Kadın Çalışanlar Yalnız Değil!
Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu’nun çağrısı net: Kadınlar için daha adil, güvenli ve eşit bir çalışma ortamı oluşturulmalı!
Kadınların En Büyük Talepleri:
✔ Doğum izni 1 yıla çıkarılmalı!
✔ Kreş desteği ve süt izni artırılmalı!
✔ Kadınlara özel gün izni hakkı verilmeli!
✔ İşyerlerinde dinlenme alanları için standartlar belirlenmeli!
Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı Levent Kuruoğlu:
“Kadınlar toplumda yeter derecede değer görmediklerini, saygın hissetmediklerini düşünmektedirler. Bunun yanında duygusal şiddete ve mobbinge maruz kalmaktadırlar. Çalışma hayatında yöneticileri tarafından değer görmemesi, mobbinge uğramasının yanında kadın olduğu için eşit davranılmadığını ve üst pozisyonlara yükselmeye yönelik kadın olmasından kaynaklı zorluklar yaşadığına inanmaktadırlar. Ayrıca kadınların yarıdan fazlası kendini dışarıda maalesef güvende hissetmemektedirler.
Kadın çalışanlarımıza yönelik ayrımcılık, mobbing ve güvensizlik kabul edilemez. Haklarının genişletilmesi için mücadeleye devam edeceğiz!” dedi.
Ankette şu detaylar yer aldı:
- DEMOGRAFİK BİLGİLER
- Medeni Durum
Ankete katılanlardan evli olanların oranı %77,8, bekar olanların oranı ise %22,2 olarak gerçekleşmiştir.
- Bulunduğu İl
Ankete 81 ilin tamamından katılım olmuştur.
En çok katılımın olduğu ilk 5 il sırasıyla, İstanbul %17,6, Bursa %9,6, Ankara %7 Kocaeli %4,6 ve Antalya %4,6 olarak gerçekleşmiştir.
- Yaş
Ankete katılanlardan %43,3’ü 36-45 yaş aralığında, %26,5’i 26-35 yaş aralığında, %24,5’i 46-55 yaş aralığında, %4,3’ü 56 yaş ve üstü ve %1,3ü ise 25 yaş ve altı olarak belirlenmiştir.
- Çocuk Sayısı
Ankete katılanlardan %42,9’unun 2 çocuk, %26,7’sinin 1 çocuk, %7,9’unun 3 ve üzeri çocuk sahibi olduğu, %22,5’inin de çocuk sahibi olmadığı belirlenmiştir.
- Eğitim Durumu
Ankete katılanların %77,1’inin lisans mezunu, %19,2’sinin lisansüstü, % 2’sinin ön lisans ve %1,8’inin lise mezunu olduğu belirlenmiştir.
- Çalıştığı/Bağlı Olduğu Kurum
Ankete tüm kamu kurumlarından katılım olmuştur. Katılanların büyük bir oranının (%91) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak çalıştığı tespit edilmiştir. (Kamuda çalışan sayısını dikkate alırsak bu oranın çok da fazla olmadığı ortadadır). Bunu sırasıyla sağlık Bakanlığı (%3,3), Üniversiteler (%1,9) ve diğer kurumların takip ettiği belirlenmiştir.
- Pozisyon
Ankete katılanların %5,4’ünün yönetici pozisyonunda, %94,6’sının ise her hangi bir yöneticilik görevi olmadığı belirlenmişt
- TOPLUMSAL CİNSİYET TEMELLİ SORUNLAR
- Değer Görme ve Saygınlık
Ankette katılımcılara 4 başlık altında (aile ve yakın çevre, çalışma arkadaşları, yöneticiler, hizmet sundukları kişiler) kadın olarak değer görme ve saygınlık algıları ölçülmüştür.
Aile, eş dost ve akrabalar:
Çalışma Arkadaşları:
Yönetici:
Hizmet Sunulan Kişiler (Öğrenci, veli, vatandaş vb.)
Ankete katılanların “her zaman ve sık sık” cevaplarını dikkate aldığımızda en çok aile ve akrabaları tarafından değer gördüğü belirlenmiştir (%73,2). Bunu %70,3 ile çalışma arkadaşları izlemiştir. Bunu %50,5 ile hizmet sunduğu kişiler ve %49 ile yöneticiler takip etmiştir.
- Fırsat Eşitliği
Fırsat eşitliği ile ilgili olarak ankete katılanların %48,9’u erkeklerle tamamen eşit davranıldığını düşünürken, %43,4’ünün eşit davranılmadığı negatif ayrımcılık yapıldığına yönelik düşüncesi vardır. Katılımcıların %7,7’si ise aksine kendilerine pozitif ayrımcılık yapıldığı düşüncesindedir.
- Fiziksel Şiddet
Katılımcıların %96,8’i fiziksel şiddete uğramadığını, %2,8’i birkaç kez uğradığını ve %0,4’ü ise çokça uğradığını ifade etmiştir.
- Duygusal Şiddet
Katılımcıların %53’8’i birkaç kez duygusal şiddete uğradığını, %17,3’ü ise çok defa uğradığını ifade etmiştir. Duygusal şiddete uğramadığını ifade eden katılımcıların oranı ise %28,9’dur.
- Psikolojik Taciz (Mobing)
Katılımcıların %51,8’inin birkaç kez, %17,1’inin de çokça mobbinge uğradığı belirlenmiştir. Mobbinge uğramadığını ifade edenlerin oranı ise %31,1’dir.
- Cinsel Taciz
Ankete katılanların %4,3’ünün birkaç kez, %0,2’sinin ise çok defa cinsel tacize uğradığı, %95,5’inin ise cinsel tacize uğramadığı belirlenmiştir.
- Tacize Yönelik Algı
Çalışma arkadaşlarınız veya yöneticileri tarafından sohbet ortamında cinsel içerikli yapılan şakalar, espriler, whatsapp üzerinden gönderilen imalı mesajlar veya sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda kullanılan dille ilgili katılımcıların %80’3’ünün bu davranış söylemler ve mesajların taciz olduğunu düşündüğü, %19,7’sinin ise taciz olarak düşünmediği belirlenmiştir.
- Cam Tavan Algısı
Çalışma hayatında üst düzey pozisyonlara yükselmede kadın olmaları sebebiyle zorluklar yaşayıp yaşamayacaklarına yönelik düşüncelerinin belirlenmesinde, katılımcıların %7,5’i her zaman, %14’5’i sık sık, %30,2’si bazen, %19,7’si nadiren ve %28,1’ hiçbir zaman cevabını vermiştir.
- Yöneticinin Cinsiyetine Yönelik Talep
Katılımcıların %26,5’i yöneticilerinin erkek olmasını ister iken, %11,2’si kadın olmasını tercih etmiştir. %62,3’ünün ise yöneticilerinin cinsiyeti ile ilgili bir far olmadığını belirtmiştir.
- Ev İşlerinde Destek
İşten eve geldiklerinde ev işlerinde aileden destek görme konusunda, katılımcıların %18,7’si her zaman, %24,8’i sık sık, %19,7’si bazen, %18,4’ü nadiren ve %8,5’i ise hiçbir zaman cevabı verdiği belirlenmiştir.
- İş Yaşam Dengesi
Katılımcıların, %54,2’si çalışma hayatı ile aile hayatı arasında denge kurduklarını, %32,1’i aile hayatını olumsuz etkilediğini, %4’ü çalışma hayatını olumsuz etkilediğini, %9,7’si ise birbirlerini etkilemediğini belirtmiştir.
- Güvende olma hissi
Toplumsal hayatta dışarıda kendilerini güvende hissedip hissetmedikleri ile ilgili, katılımcıların %14’ünün hiçbir zaman, %16,2’sinin nadiren, %29,9’unun bazen, %29,6’sının sık sık ve %10,2’sinin her zaman cevabı verdiği belirlenmiştir.
- ÇALIŞMA HAYATINA YÖNELİK HAKLAR
- Fiziksel Ortam
Ara dinlemelerde kullanılan kuruma ait fiziksel ortamlara ilişkin katılımcıların %23’ü çok yetersiz, %38,8’i yetersiz, %34’ü yeterli ve %4,2’si oldukça yeterlidir cevabı vermiştir.
- Doğum Sonrası Ücretli İzin
Doğum sonrası verilen 8 haftalık ücretli izine ilişkin katılımcıların %2,1’i yeterli olduğunu düşünürken, %3,5’i en az 4 ay olması gerektiğini, %17,6’sı en az 6 ay olası gerektiğini, %76,8’i ise çocuğunun bir yaşına gelene kadar bu iznin devam etmesi gerektiğini ifade etmiştir.
- Annelik Haline İlişkin Ekonomik Destek
Katılımcıların %90,6’sı yapılan desteklerin yetersiz olduğunu, %1,4’ü yeterli olduğunu ifade etmiştir. %7;8’i ise fikrinin olmadığını belirtmiştir.
- Süt İzni
Annelere verilen süt izni ile ilgili katılımcıların %82,2’si yetersiz olduğunu, %10,4’ü ise yeterli olduğunu belirtmiştir. Katılımcıların %7,4’ü ise fikri olmadığını ifade etmiştir.
- Özel Günlere İlişkin İzin
Adet (regl) dönemlerinde yasal izin kullanma hakkı ile ilgili katılımcıların %30’u 1 gün, %42,9’u en az 2 gün ve %5,1’i bir hafta izin olması gerektiğini, %21,9’u ise izne gerek duymadığını belirtmiştir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.