Amasra Maden Faciası'nda olay yerine ilk gelen itfaiye eri: 'Havalandırma borusu 10 gün önce patlamıştı'

Amasra Maden Faciası'nda olay yerine ilk gelen itfaiye eri: 'Havalandırma borusu 10 gün önce patlamıştı'

Mahkemede maden faciasında olay yerine ilk gelen Amasra Belediyesi'ne ait itfaiye ekibinde görevli Sedat Kırat, mahkemede dinlendi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de 43 işçinin yaşamını yitirdiği, 9 işçinin ise yaralandığı patlamaya ilişkin 7'si tutuklu 23 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

Mahkemede maden faciasında olay yerine ilk gelen Amasra Belediyesi'ne ait itfaiye ekibinde görevli Sedat Kırat, dinlendi.

Patlamadan 3-4 dakika sonra kuyu başına ulaştıklarını söyleyen Kırat, "Orada bir kargaşa vardı. İtfaiye olarak elimizden geleni yapmaya çalıştık. Biz yeraltına yani olay yerine 19.30'da madenci arkadaşlarla indik. Ben daha önce madene hiç inmemiştim. Eksi 320 kotuna kadar indik. Oradan arkadaşlarımızı elimizden geldiği kadar çıkarmaya çalıştık. Onları tahliye etmek için elimizden geleni yaptık" dedi.

'Patlamadan 10 gün önce havalandırma trafolarındaki hidrolik sisteminin borusu patlamış'

14 Ekim'den 10 gün önce Amasra Müessese Müdürlüğü'nde bulunan havalandırma borularının patladığını söyleyen Sedat Kırat yaşananları şu sözlerle anlattı:

"Patlamadan 10 gün önce havalandırma trafolarındaki hidrolik sisteminin borusu patlamış, bizden yıkama talep edildi. Orada çalışan arkadaşa sordum, "bu boru nedir? hidrolik ne işi yarıyor?" diye oda bana, "yeraltındaki havalandırmayı sağlayan boru sisteminin" olduğunu söylemişti. Bu arızanın daha sonra giderilip, giderilmediğini bilmiyorum. Yine bizlerden mahkemenin talep etmesi halinde o gün hidrolik borularıyla ilgili yaptığımız işlemin daha detaylı olarak sizlere sunabiliriz."

Savcı tutukluluğun devamını istedi

Savcı, duruşmada mütalaasını açıklayarak, tutuklu sanıkların mevcut halinin devamını talep etti. Müşteki avukatları da sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Sanıklar ve sanık avukatları ise müvekkillerinin beraatını talep etti.

Bartın Ağır Ceza Mahkemesi 16-17 Ekim'deki 4'ncü duruşma ile 3 gün devam eden 5'nci duruşmada, aralarında Zonguldak tahlisiye ekiplerinin de bulunduğu 145 madenci tanık olarak dinlendi. Mahkeme heyeti, 7 tutuklu sanığın tutukluluk halleri ve 16 tutuksuz sanığın adli kontrol şartlarının devamına karar verildi. Mahkeme bir sonraki duruşmada ise kalan 8 tanığın dinlenmesine; 6'ncı duruşma öncesinde de maden mühendislerinden profesörlerin yer alacağı 5 kişilik bilirkişi heyeti oluşturulacağını; söz konusu heyetle maden ocağında keşif yapılıp yapılamayacağının değerlendirilmesine karar verildi. Duruşma 13 Şubat Salı günü saat 10.00'a ertelendi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.