Ahmet Ercan, Gümüşhane depremini yorumladı: Büyük bir depremin öncüleri değil

Ahmet Ercan, Gümüşhane depremini yorumladı: Büyük bir depremin öncüleri değil

Gümüşhane Kelkit'te peş peşe meydana gelen depremlerle ilgili açıklamalarda bulunan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Yerel gerginlik boşalmalarıdır. Bölgede büyük bir depremin öncüleri değildir" dedi.

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde önceki gece yarısı meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremin ardından 5 dakika arayla iki yeni deprem daha oldu.
AFAD'ın web sitesinde yer alan bilgilere göre, ilk deprem saat 23.23'te yerin 15,60 kilometre derinliğinde 4,1 büyüklüğünde gerçekleşti. Bu depremden yaklaşık 5 dakika sonra aynı noktada yerin 7,72 kilometre derinliğinde 3,7 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bu depremin büyük depremin öncüsü olmadığını sömyledi. Ercan'ın sosyal medya X'ten yaptığı açıklama şöyle:

Gümüşhane Kelkit Dumanlı kırığı üzerinde 5 km odak derinliğinde oluşan M4,3 M4,0 küçük depremler, yerel gerginlik boşalmalarıdır. Bölgede büyük bir depremin öncüleri değildir. Güçlü ekonomi, yuksel bireysel gelir, tarım alanlarında uzak, sağlam yerde sağlam elik yapı tek çözüm.

Neden iki komşudan biri depremi hissederken diğeri hissetmiyor?

Gemlik ve Yalova'da meydana gelen depremleri bazı vatandaşlar hissederken, bazıları hissetmedi. Peki bu nasıl oluyor?

İTÜ öğretim üyesi, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'a bunun nedenini açıkladı.

Ercan, “Eğer depremi aynı binada yaşayan biri hissediyor komşusu hissetmiyorsa bu insani bir durum olabilir. Eğer karşılıklı binalarda iseniz ve biriniz hissediyor diğeriniz hissetmiyor ise o zaman bu durum insani olduğu kadar teknik olabilir. Araştırılmalı, önlem alınmalıdır" dedi.

Bu durumu "rezonans" ile açıklayan Ercan, şunları dile getirdi:

"Rezonans yer ve yapı uyuşumu olarak açıklanabilir. Yerden gelen dalganın- basıncın yarattığı frekans ile yapının salınımının yani genleşmesinin daha çok olması, eğilime- boşluğa gelmesine rezonans deriz. Örneğin, genç, daha sulu- nemli, tarım alanları üzerine dikilen, 2 kattan yüksek binalar, sağlam zemine yapılan binalara göre daha çok rezonansa girebilir. Sen diyorsun ki ‘Emre son 2 depremi de şiddetli hissetti.’ Bu demek oluyor ki Emre’nin yaşadığı bina rezonansa girmiş yani zeminden gelen frekansı daha çok hissetmiş. Emre de binasının o titreşimi hissettiği ve salladığı kadar çok sallanmış. Unutma ki binaları yıkan fay kırılması değildir, yapının altından geçen sarsım dalgalarının gücü ile vuruş ivmesidir. Dalganın sarsımı ile binanın sallantısı uyumlanırsa (rezonansa girerse) ev aşırı sarsıntı/ çalkalanmadan yıkılabilir. Yani yapının rezonansa girmesi iyi bir şey değildir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.