ADO’dan “Alevi Cumhurbaşkanı Yardımcısı” açıklaması: “Kota değil eşitlik”

ADO’dan “Alevi Cumhurbaşkanı Yardımcısı” açıklaması: “Kota değil eşitlik”

Alevi Düşünce Ocağı Derneği'nden yapılan açıklamada “Türkiye’ye gereken bir başkan yardımcısının Alevi ya da Kürt olması değil, Alevi, Roman ya da Kürt bir vatandaşın başkanlığına engel olmayacak bir düzen, bir kültürel iklim kurmaktır” denildi.

Alevi Düşünce Ocağı Derneği, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından dillendirildiği ifade edilen “bir başkan yardımcısı Alevi olsun, bir başkan yardımcısı Kürt olsun” şeklindeki öneriyi tehlikeli ayrımcılıklara yol açabilecek nitelikte olduğu gerekçesiyle eleştirdi.
 
Alevi Düşünce Ocağı Derneği’nden yapılan basın açıklamasında, bu önerinin sorun çözmekten ötede ülkedeki kimlik grupları arasında farklılıklar yaratmaya yol açabileceği ifade edildi. Kimlik ve vatandaşlar arasındaki eşitlik sorununun, eşitlik sağlanarak çözülebileceği, eşitsizlik yaratan kotalarla çözülemeyeceğinin ifade edildiği açıklamada “Bizler, lütfedilen kotalar ya da koltuklar değil kimliklere yönelik ayrımcılıklara, kayırmalara ve eşitsizliklere son verilmesini, kimliklere yönelik nefret söylemiyle mücadele edilmesini ve hukukun üstünlüğünü talep ediyoruz” denildi.
 
 “Türkiye’ye gereken bir başkan yardımcısının Alevi ya da Kürt olması değil, Alevi, Roman ya da Kürt bir vatandaşın başkanlığına engel olmayacak bir düzen, bir kültürel iklim kurmaktır. Bunun için liyakatın her alanda esas olmasını sağlamak hem gerekli hem de yeterlidir” ifadelerine yer verilen açıklamada cemaatçi anlayışla oluşturulacak ve kimlik grupları arasında eşitsizlikler yaratacak, onları bir sıralamaya tabi tutacak, toplum grupları arasında farklı statüler oluşturacak bir anlayışın ilerlemeye değil gerilemeye hizmet edeceğine dikkat çekildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“İhtiyacımız, ‘hepimiz farklıyız, hepimiz eşitiz” anlayışını benimseyen kimliklere saygılı ve bu ilkelere yönelik somut uygulamalardır. Dünyada hukukun üstün olduğu, hak ve özgürlüklerin gelişmiş olduğu ileri demokratik ülkelerde de yapılan budur. Aydınlık bir gelecek, eşitlikçi ve çoğulcu bir toplum kurmanın yolu geçmişte kalan millet sistemi değil, hukukun üstün olduğu, çoğulcu ve eşitlikçi bir demokratik toplum kurmaktır”.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.