A4 kağıdıyla sosyal medyada yarış var: Uzmanlar tehlikeye dikkat çekti

A4 kağıdıyla sosyal medyada yarış var: Uzmanlar tehlikeye dikkat çekti

Sosyal medyada A4 kağıdıyla bel inceliği ölçüp paylaşanlar var. Giderek yaygınlaşan akıma karşı uzmanlar uyardı. "Mükemmellik standartlarının dayatılması psikiyatrik sorunlara neden oluyor."

Pek çok kişi bel ölçüsünün bir A4 kağıdı kadar ince olduğunu gösteren fotoğraflarını sosyal medyada paylaşıyor.

Zayıflık yarışı sosyal medyada giderek büyüyor. Kontrolsüz diyetler, zayıflama yarışı son dönemin yeni trendelerin biri.

Ancak bu yarış tehlikeli bir yarış. Uzmanlar zayıflama yarışının yaratacabileği sorunlar konusunda uyarıyor.

İzmir Şehir Hastanesi Çocuk Ergen ve Ruh Sağlığı Hastalıkları Çocuk Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Gonca Özyurt, sosyal medyanın idealize edilmiş içerikleri ve beden algılarının yaratabileceği sorunlara dikkat çekti.

zayifliktehlikesi.jpg

"Sosyal medyada zayıflığın çok ön plana çıkarılması gençlerin kendini yetersiz ve özgüvensiz hissetmesine ayrıca kendilerini kusurlu görmesine sebep olabilir. Dolayısıyla da bedenleriyle ilgili uğraşıların artmasına, kusurlu gördükleri için o kusurların düzeltilme çabasına, zayıflama isteğine ve yemeğin kısıtlanmasına kadar gidebilecek birçok şeye sebep olabiliyor. Bu bağlamda tabii ki bu algının oluşması genç üzerinde psikiyatrik sorunlara da kapıyı açabilir. Özellikle yeme bozukluğu görülebilir. Yeme bozukluğu sık karşımıza gelen bir durum" dedi.

ozyurtyuk.jpg

Ortaya çıkan sorunlar bunlarla sınırlı değil. Özyurt, "Kız ergenlerde zayıflık konusu güzellik algısı olarak ortaya çıkıyor. Erkek ergenlerde de daha çok kaslı yapı ya da daha fit görünüm şeklinde karşımıza çıkabilir. Ve bu beden algısına ulaşmakla ilgili kendilerini yetersiz hissetmeleri, depresyon gibi kaygı bozukluğu yaşamalarına, kendilerini sürekli kusurlu görüp yeme bozukluklarına sebep olabilir" uyarısında bulundu.

a43.jpg

Yeme bozukluğu sorunlarının ergenliğe girilmesi ile birlikte giderek artabildiğini vurgulayan Doç. Dr. Özyurt, "Ergenlerin kendi beden algılarıyla ilgili sosyal medyayı da çok kullanmaları ile birlikte imajlarının sürekli zayıflık üzerine konuşulması 12 yaşla birlikte çok sıklaşıyor. 12-18 yaş arası ergenlik döneminde de bu durum devam ediyor. Ama genç erişkinlik döneminde ve erişkinlerin arasında da bu belirti görülebiliyor" dedi.

sosyalmedyaakim.jpg

Özyurt, ailelere de uyarılada bulundu. Çocuklarla daha sık vakit geçirilmesi gerektiğini ifade eden Özyurt,"Aile ile birlikte kaliteli zaman geçirilmesi, sosyalleşmesi, akşam yemeklerini birlikte yiyebilecek vakitleri ayırmaları çok önemli. Yine gencin akranlarıyla sosyal olarak yüz yüze görüşmesi, gencin sosyal olarak katılabileceği kurslar, aktiviteler, etkinlik alanları yaratılması çok önemli. Ama ailelerin rolü bununla sınırlı değil. Gençle konuşmalı, mutlaka mahremiyet alanını, sınırlarını gence anlatmalı, tariflemeli. Hangi bilgileri sosyal medyada paylaşacak, hangi bilgileri paylaşmayacak gençler bilmeli. Yine genç, sosyal medyada her gördüğü bilginin doğru olmadığını, bazı bilgilerin yanlış da olabileceğini, onu farklı yönlendirebileceğini bilmeli. Uygun filtreler kullanılabilir. Profil olarak aile profili, çocuk genç profili seçilebilir. Sosyal medya platformlarında profil seçimine dikkat edilebilir" diye konuştu.

Özyurt, ciddileşen durumlarda uzman desteği alınması gerektiği konusunda aileleri uyardı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.