2 Nisan boykotu ne kadar etkili oldu? Toplum Çalışmaları Enstitüsü açıkladı
Toplum Çalışmaları Enstitüsü, 2 Nisan'da gerçekleştirilen 'ekonomik boykot'un toplumsal etkilerini analiz ettiği çalışmanın sonuçlarını paylaştı. Sonuçlara göre boykot, muhalif seçmenin çoğunlukta olduğu bölgelerde belirgin bir şekilde hissedildi.
Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından Özgür Özel'in çağırısıyla başlayan boykot kampanyası, 2 Nisan günü satın alma davranışlarının tamamen terk edildiği geniş çaplı bir ekonomik boykota dönüştü. Milyonlarca öğrenci, vatandaş, siyasetçi ve ünlü isimlerin desteğini alan ekonomik boykotun etkisi, Toplum Çalışmaları Enstitüsü'nün araştırmasıyla analiz edildi.
Boykot etkisi 'muhalif seçmenin' çoğunlukta olduğu bölgede belirgin oldu
Toplum Çalışmaları Enstitüsü, CHP'nin çağırısıyla 2 Nisan 2025 tarihinde uygulanan 'ekonomik boykot'un toplumsal etkilerine ilişkin ilk kapsamlı ve veri odaklı analiz raporunu paylaştı. “Boykot Etki Analizi” adlı raporda, İstanbul ve Ankara’daki AVM yoğunlukları, esnaflarla yapılan anket sonuçları ve TCMB'nin ekonomik verileri analiz edildi. Analiz sonucunda, boykotun özellikle muhalif seçmenin arasında geniş bir yankı uyandırdığı belirlendi.
Google Maps' verilerinden yararlanıldı
Ekonomim'deki habere göre, İstanbul ve Ankara’daki alışveriş merkezleri baz alınarak değerlendirilen araştırmada, Google Maps'in “yoğunluk saatleri” verilerinden yararlanıldı. Sonuçlar, muhalefet seçmeninin ağırlıklı olduğu ilçelerde yer alan AVM’lerde 2 Nisan günü ziyaretçi sayısında belirgin bir düşüş yaşandığını gösterdi.
Tüketimde yüzde 26'lık azalma
Ramazan Bayramı sonrasında tüketimde %26’lık bir düşüşün tespit edildiği çalışmada boykotun toplumsal etkisinin homojen bir şekilde dağılmadığı ve siyasi görüşün bu tür eylemlere katılımı büyük ölçüde etkilediği belirlendi. Raporda, “Cumhur İttifakı seçmeninin yoğun olduğu bölgelerde iktidarın boykotu etkisizleştirmek için yürüttüğü karşı mobilizasyon çabası kısmen başarılı olsa da, muhalefet seçmeninin baskın olduğu yerlerde boykot net şekilde hissedildi” değerlendirmesi yapıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.