144 milyar liralık kamu zararı oluşan Çayırhan ihalesini 'tanıdık' şirket aldı

144 milyar liralık kamu zararı oluşan Çayırhan ihalesini 'tanıdık' şirket aldı

Çayırhan Madeni ihalesi, 144 milyar lira kamu zararıyla sonuçlandı. İhaleyi alan şirket ise kamu madenleri ihalelerini alarak büyüdü.

İşçilerin satılmaması için eylem başlattığı Çayırhan Madeni ve Termik Santrali, özelleştirme ihalesi dün sonuçlandı. İşletme 20 milyar TL bedel ile Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik Anonim Şirketi’ne satıldı.

2019 yılında modernize edilmeden önce madenden çıkarılıp termik santralde enerjiye dönüştürülen elektriğin ve madende üretilen kömürün günümüzdeki değeri 26,2 milyar TL. 2020’de termik santralin kamuya dönüşüyle birlikte modernizasyonlar ile kapasitesinin ve veriminin arttırıldığı biliniyor. Yani Çayırhan Termik Santrali ve Madenin yeni sahibi Akçadağ Grup en kötü ihtimalle santral ve madeni işletmeye başlayacağı 280 gün içinde ihalede ödediği bedelden fazlasını kasasına koymuş olacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz da ihalenin hemen ardından yaptığı açıklamada "164 milyar lira değerindeki varlıkların ihalesini, Akçadağ Grup 20 milyar lira teklifle kazandı. Aradaki fark 8 kat. Kamu zararı 144 milyar lira" dedi.

Kamu madenleriyle büyüdü

Evrensel’de yer alan habere göre, İhalede en yüksek bedeli ödeyen Akçadağ Grup kamudan devraldığı, Çanakkale Çan, Muğla Yatağan, Bolu Aksa, Tekirdağ Malkara, Manisa Soma’da Kömür madenlerini işletmeye devam ediyor.

Şirket kömür madenlerinden santrallere nakliyat ve Türk Telekom hat bakım hizmetleri ve Türksat Kablo bakım işleri dışında kamu ile bağlantılı olmayan alan ise sadece sigortacılık faaliyetleri. Grubun tamamladığı işler arasında İnegöl ve Yenimahalle belediyelerinden aldığı inşaat ihaleleri ve maden çıkarma işleri ile kamudan aldığı nakliyat işleri de yapıyor.

Ulaştırma Denizcilik Bakanlığı Altyapı Ayrımları Genel Müdürlüğü İzmir Foça Yat Limanı İnşaatı Hat Tesis Nakil işi ve Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Van ili Özalp ilçesi Hudut Hattına 2. etap Acil Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi yapım işleri gibi milyarlarca TL değerinde Kamu ihaleleriyle işler yapan Akçadağ Grup 2023 yılında limited şirketten anonim şirket yapısına geçti.

Gruba ait Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik Anonim Şirketi, 2023 yılında 678 bin 17 TL vergiye tabi kazancı bulunuyor. Şirket 2023’te 159 bin 504 TL kurumlar vergisi ödedi.

AKP ve MHP’li siyasilere yakın

Diyarbakırlı Akçadağ ailesi, kentin en eski müteahhitlerinden. Akçadağ Grubun görünen yüzü 31 yaşındaki Şeyhmus Furkan Akçadağ. MHP Ankara İl Başkanı Alparslan Doğan gibi isimler şirketi ziyaret ederek resimler paylaşıyor, AKP Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu Ataman ve çeşitli bakanlık bürokratları aileden Muhammed Taha Akçadağ'ın düğününe katılıyor.

El koyulan şirketlerden para aldığı iddiası

Şirket, TMSF tarafından el koyulan şirketlerin AKP Milletvekili Nurettin Canikli aracılığıyla AKP'ye yakın sermaye gruplarına dağıtılmasına ilişkin iddialarda da yer alıyordu. 'Palmiye Apartmanı No: 1' adresine kayıtlı pek çok şirketle birlikte anılan şirketlerden biri de Furkan Akçadağ'ın sahip olduğu Knot Enerji'ydi. Knot Enerji'ye Koza Altın'ın yönetim kuruluna atanan, Canikli'nin şoförü Fatih Salihpaşaoğlu'nun imzasıyla yaklaşık 10 milyon lira transfer edildiği öne sürülmüştü. CHP Milletvekili Çetin Arık söz konusu iddiayı Meclis'te gündeme getirmişti.

Trabzon’daki madenlerde de aynı aile

Yine aile Trabzon'da sınırı değiştirilerek turizm bölgesinden çıkarılan ve altın madeni şirketlerine satılan arazide de ihaleyle kullanım hakkı almıştı. Muhammed Taha Akçadağ'ın sahibi olarak gözüktüğü ve Akçadağ Gruba ait Ra-Ya İnşaat, hak satın alan şirketlerdendi.

Ayrıca 2024'ün ocak ayında Akçadağ Madenciliğin Tekirdağ'da işlettiği maden ocağında kepçenin altında kalan maden mühendisi Erdem Cebhe, iş cinayetinde hayatını kaybetmişti.

Linyit yatakları ‘hediye’

Çayırhan Termik Santrali ve Maden Ocağı’nın özelleştirilmesi öncesi Erdoğan, 520 bin metrekare tarım arazisi için acele kamulaştırma kararı aldı. Tarım arazilerinin altında linyit yatakları bulunuyor.

Ne olmuştu?

Çayırhan Termik Santrali ve Maden Ocağı hakkında alınan özelleştirme kararının ardından eyleme geçen işçiler, ihaleyi erteletmeyi başarmıştı. Yürüyüşü sonlandıran işçiler ve sendikaları T. Maden-İş, süreç boyunca işletmelerinin bağlı olduğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile özelleştirme sürecinden sorumlu Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkileri ile bir görüşme dahi gerçekleştiremedi. İşçiler 10 Şubat’ta tekrar Ankara yürüyüşüne başladı. 14 Şubat’ta Ankara’da gerçekleşen Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde basın açıklaması ile sonlanan yürüyüşe kadar işçiler yine özelleştirmenin iptali taleplerini tekrar etti.

207559-52835.png

Çayırhan işçilerinin maden önünde başlatıp T. Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul’un rahatsızlanmasıyla ara verilen eylemleri 2 Mart’ta tekrar başlarken Maden önünde ve yer altında direnişi sürdüren işçiler 5 Mart’ta yer altındaki direnişlerini sonlandırarak maden önüne taşıdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.