"Zenginden alıp fakire verme zamanı" dedi ve... Yeni Şafak yazarı asgari ücret için rakam verdi

"Zenginden alıp fakire verme zamanı" dedi ve... Yeni Şafak yazarı asgari ücret için rakam verdi

Hasan Öztürk, asgari ücreti belirleyecek hükümet ve sendikalara 'zenginden alıp fakire verme' çağrısı yaptı. Kendisinin teklifinin net 4 bin 355 lira olduğunu söyledi.

Asgari ücretle ilgili görüşmeler, doğalgaz, elektrik gibi kalemlerde yapılan zamların gölgesinde aralık ayında başlayacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 Ağustos 2020'de açıkladığı 'doğalgaz müjdesinin' üzerinden geçen süre zarfında, elektrik, akaryakıt ve doğalgaza toplam 35 kez zam yapıldı. Yalnızca elektrikte, 2018'den bu yana faturalar yüzde 122 civarında zamlandı.

Yeni Şafak yazarı Hasan Öztürk, hükümet ve sendikalara "Asgari ücreti belirlerken, 'zenginden alıp fakire verme' zamanında olduğunuzu unutmayın" diye seslendi  .

"Bugün size asgari ücreti belirlerken teknik değil, vicdani yönüyle tartışmanızı öneriyorum. Duygusal bir şekilde 'Zenginden alıp fakire verme' formülünü işletmenizi öneriyorum" ifadesini kullanan Öztürk, şöyle devam etti:

'EMEKÇİLERİN YANINDA HİZALANIRIZ'

"Liberal ekonomi ve serbest piyasa şartları diyerek söze başladığımızda işverenlerin yanında hizalandığımızı biliriz. 'Emek, sömürü, adalet, hak' diye söze başladığımızdaysa emekçilerin yanında hizalanırız.

'İŞVERENLERİMİZ DE YANINDA ÇALIŞTIRDIKLARI LEHİNE TAVIR ALSIN'

Ben diyorum ki bu kez kamu, 'zenginden alıp fakire vermek' için dar gelirli, pozitif ayrımcılık gerektiren kesimlere yönelik doğrudan tavır koysun. İşverenlerimiz de yanında çalıştırdıkları lehine tavır alsın. Asgari ücret konusunda, fakir fukara hiç olmadığı kadar kollansın. Çünkü, üretimimiz tam gaz devam ediyor. Makro ekonomik dengelerimizde problem görünmüyor. Ama hayat pahalılığından etkilenen asgari ücret ile geçinen geniş bir kesimimiz var."

Öztürk, “Örnek veriyorum. Mevcut asgari ücretin üzerine 500 TL ve sonra yüzde 30 zam, dar gelirliyi rahatlatmaz mı? Şu an asgari ücret net 2 bin 850 TL. Benim teklifim: 2850+500= 3350. 3350x30/100= 1005. 3350+1005= 4355 net” önerisini dile getirdi.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil ediyor.

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında, bakanlıkta yapılacak ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.