TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı

TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon, haziran ayında yüzde 4,95 artarken, yıllık bazda yüzde 78,62 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamlarını açıkladı.

Buna göre, enflasyon haziran ayında aylık bazda yüzde 4,95 artarken, yıllık enflasyon yüzde 78,62'e yükseldi. Çekirdek enflasyon yıllık 57,3'e yükseldi. Yurt içi üretici fiyatları aylık yüzde 6,77 artarken, yıllık üretici fiyatları yüzde 138,31 arttı.

YILLIK EN DÜŞÜK ARTIŞ HABERLEŞMEDE GERÇEKLEŞTİ

TÜİK'e göre, yıllık en düşük artış yüzde 23,74 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 26,99 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 27,76 ile eğitim ve yüzde 39,34 ile sağlık oldu.

YILLIK EN YÜKSEK ARTIŞ ULAŞTIRMADA GERÇEKLEŞTİ

Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre, artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 123,37 ile ulaştırma, yüzde 93,93 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 81,14 ile ev eşyası oldu.

BEKLENDİĞİ GİBİ GELDİ

Reuters'ın 12 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette haziran ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 72,3 ila yüzde 81,8 arasında değişiyordu.

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin anketine katılan 19 kurumun medyan beklentisi Haziran ayında TÜFE’nin aylık yüzde 5,2, yıllık yüzde 79 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde olmuştu.

TL'DE DAHA DA DEĞER KAYBEDECEK ENDİŞESİ

Merkez Bankası'nın faiz kararları, hükümet ve TCMB'den TL'deki değer kaybını durduracak bir açıklama gelmemesi, buna ek olarak TCMB'nin döviz piyasasına müdahalede bulunmak için geçtiğimiz yıllara göre çok daha düşük döviz rezervinin bulunması TL'nin daha da değer kaybının sürebileceği endişesini yaratıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.