TÜİK açıkladı: Tüketici güveni zayıfladı

TÜİK açıkladı: Tüketici güveni zayıfladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerini açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarına göre, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi haziranda, mayıs ayına kıyasla yüzde 2,7 azalarak 78,3'e düştü. Geçen ay bu endeks 80,51 seviyesindeydi.

Hanenin maddi durumu endeksi geriledi

Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi, mayısta 65,3 iken haziranda yüzde 2,2 azalışla 63,8'e geriledi. Bu düşüş, hane halklarının maddi durumlarındaki kötüleşmeyi işaret ediyor.

guven-endex-1.jpg

Maddi durum beklentisi azaldı

Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi, mayısta 82,8 iken haziranda yüzde 4,4 azalarak 79,2 seviyesine indi. Bu veri, tüketicilerin gelecekteki maddi durumlarına dair beklentilerinin olumsuz yönde değiştiğini gösteriyor.tuik-endex-2.jpg

Ekonomik durum beklentisinde düşüş

Geçen ay 78,3 olan gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi, yüzde 2,8 düşüşle bu ay 76,1 olarak kayıtlara geçti. Bu düşüş, genel ekonomik beklentilerdeki olumsuzluğun arttığını ifade ediyor.

Dayanıklı tüketim mallarına harcama azaldı

Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi, mayısta 95,6 iken haziranda yüzde 1,6 azalarak 94'e düştü. Bu veri, tüketicilerin dayanıklı tüketim mallarına yönelik harcamalarını azaltma eğiliminde olduklarını gösteriyor.

tuketici.jpg

Haziran ayına ilişkin tüketici güven endeksi verileri, tüketicilerin mevcut ve gelecekteki maddi durumlarına, genel ekonomik beklentilere ve harcama yapma düşüncelerine dair olumsuz bir tablo çiziyor. Bu veriler, ekonomik güvenin zayıfladığını ve tüketicilerin geleceğe dair temkinli olduklarını işaret ediyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.