TÜİK açıkladı: Tarım ürünleri üretici fiyatları aralık ayında arttı

TÜİK açıkladı: Tarım ürünleri üretici fiyatları aralık ayında arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; aralık ayında tarım ürünleri üretici fiyatları, bir önceki aya göre yüzde 12,51 arttı. Tarım ürünleri üretici enflasyonundaki yıllık artış ise yüzde 36,39 oldu.

TÜİK, Aralık 2021 dönemine ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre; endekste, bir önceki aya göre yüzde 12,51, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 36,39 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 23,73 artış gerçekleşti.

TÜİK’in Aralık 2021 dönemine ait Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi şöyle:

SADECE 5 MADDENİN ORTALAMA FİYATINDA DEĞİŞİM OLMADI: Aralık 2021'de, endekste kapsanan 86 maddeden 20 maddenin ortalama fiyatında azalış olurken 5 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 61 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

EN YÜKSEK ARTIŞ TARIM VE AVCILIK ÜRÜNLERİNDE HESAPLANDI: Sektörlerde bir önceki aya göre ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 5,49, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 6,95, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 12,91 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 10,60, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 11,71, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 15,00 artış gerçekleşti.

AYLIK YÜKSELİŞ EN FAZLA TURUNÇGİLLERDE OLDU: Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla yüzde 26,44 ile turunçgiller ve yüzde 17,77 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup ise yüzde 10,45 ile tropikal ve subtropikal meyveler oldu.

ÖNCEKİ AYA GÖRE EN AZ ARTIŞ KOYUN KEÇİDE OLDU: Bir önceki aya göre artışın düşük olduğu alt gruplar, sırasıyla yüzde 2,44 ile canlı koyun ve keçi, bunların işlenmemiş süt ve yapağıları ve yüzde 4,20 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler oldu.

YILLIK EN YÜKSEK FİYAT ARTIŞI YÜZDE 123,44 İLE LİFLİ BİTKİLERDE OLDU: Yıllık Tarım-ÜFE'ye göre yıllık fiyat artışının yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla yüzde 123,44 ile lifli bitkiler, yüzde 67,33 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ve yüzde 49,31 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre azalış gösteren tek alt grup ise yüzde 19,80 ile tropikal ve subtropikal meyveler oldu. Buna karşılık, en düşük fiyat artışının olduğu alt gruplar, sırasıyla yüzde 2,43 ile turunçgiller ve yüzde 20,32 ile çeltik oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.