Tehlike Çanları Çalıyor! Çin Devi Türkiye'ye Gelmekten Vazgeçti

Tehlike Çanları Çalıyor! Çin Devi Türkiye'ye Gelmekten Vazgeçti

Ekonomim gazetesinin haberine göre otomotiv sektöründe tehlike çanları çalıyor. Çinli otomotiv devi Great Wall Türkiye’ye yatırım kararını askıya aldı!

Çin menşeli Great Wall, Türkiye'de yatırım yapma planını, sık sık değişen düzenlemeler ve artan işgücü maliyetleri gibi sebeplerle erteledi. Diğer Çinli otomotiv markaları da Türkiye'ye yatırım yapmak için "güvence ve cazip teşvikler" bekliyor.

Türkiye'nin önde gelen sektörlerinden otomotivde alarm zilleri çalıyor. Avrupa'dan yeni bir marka yatırımı çekemeyen Türk otomotiv endüstrisi, üretim gücünü korumak için Çinli otomotiv üreticilerinden umut bağlıyordu. Ancak, Great Wall gibi, Türkiye'de yatırım yapmayı düşünen diğer markalar da beklemeye aldı. Great Wall, geçtiğimiz perşembe Türkiye'deki yatırım planını askıya aldığını duyurdu.

Ekonomim gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre bu kararda, sürekli değişen düzenlemeler ve artan işgücü maliyetlerinin yanı sıra, Chery, Skywell ve MG gibi diğer markalar da Türkiye'ye yatırım yapmayı düşünüyor ancak Avrupa'daki tekliflerin yanı sıra Türkiye'den "güvence" ve cazip teşvikler bekliyorlar. Otomotiv sektöründe yıl sonunda %35 daralma öngörülürken, üretim ve ihracatta düşüşe geçilmiş durumda.

Great Wall Motors, yaklaşık iki hafta önce Türkiye'yi ziyaret ederek yatırım koşullarını inceledi ancak Türkiye'deki fabrika yatırım planını perşembe günü askıya aldı. Sektör temsilcileri ve endüstri çevreleri, Türkiye'deki artan maliyetlerin ve sürekli değişen düzenlemelerin Great Wall Motors'un yatırım kararını etkilediğini belirtti.

Çin'den gelen araçlara ek vergiler getiren Türk hükümeti, son tebliği ile Çin menşeli elektrikli araçlara en az 20 servis noktası kurma zorunluluğu getirdi. Great Wall Motors'un yatırım kararını ertelemesinde elektrikli modellerin Avrupa'da beklenen başarıyı elde edememesi ve benzinli araçlarda AB TİP onayının olmaması da etkili oldu.

Sektör temsilcileri, Çinli otomotiv markalarının Türkiye'ye yatırım yapmaktan çekindiğini ve güvence aradıklarını ifade ederken, "Yatırımcılar garanti istiyor çünkü belirsizlikten korkuyorlar. Bugün yatırım yaparım, yarın düzenlemeler değişir endişesi var. Regülasyonların sabit olacağından emin değiller" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.