Motorinin ardından benzine de zam yolda!

Motorinin ardından benzine de zam yolda!

Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve döviz kurundaki değişimler, benzin ve motorin fiyatlarını da etkilemeye devam ediyor. Motorinin litre fiyatı son yapılan 2,57 TL zamla birlikte 45 TL’yi aşarak zirveyi gördü. Türkiye'de benzin fiyatlarına bu gece zam geliyor.

Bu gece yarısından itibaren benzinin litre fiyatına 1,79 lira zam yapılması beklenirken, motorinin litre fiyatına yapılan 2,56 lira zamla birlikte motorin fiyatları tarihi bir rekor kırdı.

Zam sonrası güncel fiyatlar şu şekilde oluştu:

  • İstanbul'da benzinin litre fiyatı ortalama 39,42 TL,
  • İstanbul'da motorinin litre fiyatı ise 44,35 TL olarak belirlendi.
  • Ankara'da motorinin litre fiyatı 45,13 TL'ye,
  • İzmir'de ise 45,35 TL'ye yükseldi.

Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının hesaplanma metodolojisi, Gümrüksüz Rafineri Fiyatı'nın belirlenmesi ile başlıyor. Bu fiyata ÖTV, EPDK payı eklenerek KDV hariç Rafineri Satış Fiyatı elde ediliyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru esas alınarak hesaplanıyor. Belirli bir fiyat değişim farkı dikkate alınarak gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı bulunuyor.

Bu zam haberleri, vatandaşların ve özellikle sürücülerin bütçelerinde önemli bir yer tutan akaryakıt giderlerini daha da artırıyor. Brent petrol fiyatlarının ve döviz kurlarının gelecekteki seyrine bağlı olarak benzin ve motorin fiyatlarında daha fazla değişiklik yaşanması muhtemel görünüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.