Merkez'in kripto kararı ne demek? Kripto para kullananlar ne yapacak?

Merkez'in kripto kararı ne demek? Kripto para kullananlar ne yapacak?

Ekonomist Oğuz Demir ve Avukat Kadir Kurtuluş, Merkez Bankası'nın kripto paraların ödemelerde kullanılamayacağına yönelik kararının neye işaret ettiğine ilişkin konuştu.

Halk TV'ye konuşan Oğuz Demir ve Kadir Kurtuluş, Merkez Bankası'nın kripto para kararından kısa ve uzun vadede nasıl etkileneceğini açıkladı. Kripto paranın şeffaflık ve güven getirmesi sebebiyle mevcut para birimleriyle rekabet ettiğini söyleyen Kurtuluş, Merkez Bankası'nın düzenlemesini "Ödemelerde kripto para kullanımı zaten azdı" diyerek düzenlemedeki bir başka noktaya işaret etti. 

Kurtuluş şu ifadeleri kullandı:

Düzenlemedeki kritik nokta, 'Platformlardan yapılacak fon aktarımlarına ödeme kuruluşlarının aracılık edemeyeceği'nin söylenmesi. Kripto para yatırım yapıp kazanç elde etme isteği doğuruyor fakat bu piyasada likit sıkıntısı yaratacaktır. Devlet, alelacele fakat kaygıyla bir karar aldı.

Ekonomist Oğuz Demir ise kripto parada vaat edilen şeyin işlemleri dijitalleştirmek olduğunu ifade etti. "Dijitalleşme süreci hızlanıyor ve kodların, şifrelerin önemli olma ihtimali var. Bu ihtimal sebebiyle de 3.2 milyon vatandaş para yatırıyor. Bu kodların değerlenmesinin temel nedeni piyasadaki finansal büyümenin getiri yatırılabilecek bir alan açması" dedi. 

Bu karar kısa ve uzun vadede neye işaret ediyor?

Merkez Bankası kararı kısa vadede yurttaşlara 'Burada yaptığınız işlemler sonucunda mağdur olabilirsiniz' uyarısı veriyor. 'Bu işlemlerin dijitalleşmesi henüz o kadar değerli değil' diyor.

Orta ve uzun vadede bu dünyanın gelişmesine ilişkin belirli sınırlamalar getirmiş oluyor. Kripto paradan ziyade blok zincir dediğimiz kayıt altına alınacak teknolojinin gelişmesi gerekiyor. Henüz değeri belirleyen şey işlem değil.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.