Küba'da Castro'nun kamulaştırma politikasından geri dönüş: İlk kez yabancı yatırımcıya izin verilecek

Küba'da Castro'nun kamulaştırma politikasından geri dönüş: İlk kez yabancı yatırımcıya izin verilecek

Küba yönetimi yabancı yatırımcıların toptan ve perakende ticaretine izin vereceğini açıkladı.

 Küba ilaç ve gıda gibi temel gıdaların kıtlığının üstesinden gelmek için yabancı yatırımcıların toptan ve perakende ticaretine izin vereceğini açıkladı.

Ticaret Bakan Yardımcısı Ana Teresita Gonzalez katıldığı bir televizyon programında yabancı yatırımcıların ülkede kendi toptancıları olmasının önünün açılacağını belirtti. Parakende sektöründe ise kısıtlamaların daha sıkı olacağı ancak yine de bazı kamu ve özel girişimlerin bu sektöre giriş yapabileceği ifade edildi.

Gonzalez parakende sektörüne girecek yabancı yatırımcılar konusunda Küba'nın seçici olacağını ve yatırımların ülkenin sosyalist hedeflerine katkı sağlamasını ve fiyatları düşürmesini beklediklerini belirtti.

Benzer açıklamalarda bulunan Yerel Ticaret Bakanı Betsy Diaz Velazquez de Küba devletinin parakende satışlarda dominasyonunu sürdüreceğini belirtirken, "Bu tarz girişimler için önceliğimiz zaten Küba'da bulunan yabancı yatırımcılar ve müttefik ülkelerdeki yatırımcılar olacak" ifadelerini kullandı.

Ekonomi Bakanı Alejandro Gil hareketin “nüfusa arzın genişletilmesine ve çeşitlendirmesine izin vereceğini ve yerli sanayinin toparlanmasına katkıda bulunacağını” söyledi.

Küba Dışişleri Bakanı ise kararı memnuniyetle karşıladığını ve bunun “doğru yönde küçük bir adım” olduğunu söyledi.

1969’da Fidel Castro, Küba’nın özel toptan ve perakende endüstrisini kamulaştırmıştı. Alınan bu karar ülkedeki komünist yönetim için büyük bir değişim ancak Fidel Castro’nun ticareti kamulaştırma politikasını da bozuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.