Kartlı işlemlerde yeni rekor

Kartlı işlemlerde yeni rekor

Geçen hafta banka kartı ve kredi kartı işlem adetleri 324 milyonu aşarak aralık ayının son haftasındaki son rekoru geçerek tarihi zirvesine yükseldi.

Merkez Bankası’nın (MB) verilerine göre, geçen hafta banka ve kredi kartı işlem adedi 324 milyonu aştı.

BloombergHT’nin aktardığına göre son rekor yılbaşından önce alışveriş haftası olan 29 Aralık haftasında kaydedilmişti.

Verilere göre en yoğun işlem, 111 milyon adetle market ve alışveriş merkezlerinde kaydedildi.

Harcama tutarlarında da yüksek seviyenin devam ettiği görüldü. MB verilerine göre geçen hafta banka ve kredi kartı harcamaları 251,9 milyar TL oldu. Bir önceki hafta kartlı harcamalarda 262,6 milyar TL’yle rekor kaydedilmişti.

Düzenlemeler başladı

Kredi kartlarıyla ilgili çalışmalar devam ederken, yerel seçim öncesi resmi bir düzenleme gelmeden, bankaların sınırlamaları hayata geçmeye başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yetki alanındaki düzenlemeyle ilgili resmi bir yazışma olmamakla birlikte, bankaların kredi kartı nakit avans limitlerinin şu an için kart limitinin yüzde 25’iyle sınırlandırdıkları belirtiliyor.

Bununla birlikte BloombergHT’nin aktardığına göre bankalar, alışverişlerde kurumların yaptıkları taksite ‘ek taksit’ uygulamasına da son verdi.

Haberde, bazı bankaların seçim sonrasında gelebilecek limit sınırlamalarına karşın limit artışı uygulamasını sürdürmemeleri konusunda sözlü olarak uyarıldığı da yazıldı. Limit artışlarının maaş beyanlarıyla sınırlı olmasının gerektiği hatırlatılırken, buna uymayan bankalara üstü kapalı uyarı gittiği de kaydedildi.

Seçim sonrasında yazılı olarak yayınlanacak düzenlemeyle birlikte kart harcamalarının kontrol altına alınması için farklı seçeneklerin de düşünüldüğü, ancak adımların kesinlik kazanmadığı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.