Eğitimde Şiddet Can Alıyor: Artık Yeter! İş Bırakıyoruz

Eğitimde Şiddet Can Alıyor: Artık Yeter! İş Bırakıyoruz

Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu, İstanbul Çekmeköy’de öğrencisi tarafından bıçaklanarak hayatını kaybeden öğretmen ile ilgili yaptığı açıklamada “Eğitimde şiddet artık, can alma noktasına gelmiştir. Kamu görevlilerinin can güvenliğine dikkat çekmek için 3 Mart 2026 tarihinde ülke genelinde 1 günlüğüne İş Bırakıyoruz” dedi.

Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu, İstanbul Çekmeköy’de öğrencisi tarafından bıçaklanarak hayatını kaybeden öğretmen ile ilgili yaptığı açıklamada “Eğitimde şiddet artık, can alma noktasına gelmiştir. Kamu görevlilerinin can güvenliğine dikkat çekmek için 3 Mart 2026 tarihinde ülke genelinde 1 günlüğüne İş Bırakıyoruz” dedi.

Kuruoğlu açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi;

Çekmeköy Taşdelen Borsa İMKB Meslek Lisesi’nde öğretmenimiz Fatma Nur Çelik’in hayatını kaybettiği menfur saldırı, yalnızca bir meslektaşımızı değil, eğitim camiasının vicdanını da yaralamıştır. Görev yaptığı okulda bir öğretmenin hayatını kaybetmesi, kabul edilemez bir güvenlik çöküşüdür.

Bu olay münferit değildir. Bu olay; ihmal zincirinin, güvenlik zafiyetinin ve yıllardır ertelenen önlemlerin ağır sonucudur.

Eğitim kurumları artık alarm vermektedir. Öğretmenler sınıfa girerken can güvenliğinden endişe etmekte, okullar olması gereken güvenli eğitim ortamından uzaklaşmaktadır. Daha önce defalarca uyardık. “Öğretmenler okula çelik yelekle mi gelecek?” diye sorduk. Eğitimde şiddetin arttığını, caydırıcı yaptırımların yetersiz kaldığını, okullardaki güvenlik önlemlerinin ciddi şekilde eksik olduğunu dile getirdik. Ancak tüm bu çağrılarımız ya görmezden gelindi ya da ertelendi.

Bugün gelinen noktada bir öğretmenimizi daha kaybettik.

Okullarda yeterli güvenlik personeli yoktur. Giriş-çıkış kontrolleri yetersizdir. Risk analizleri etkin yapılmamaktadır. Eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti önleyecek caydırıcı yasal düzenlemeler hâlâ hayata geçirilmemiştir. Öğretmenler korunmamakta, yalnız bırakılmaktadır.

Eğitimde şiddet kader değildir, sıradanlaştırılamaz ve karşısında sessiz kalınamaz.

Artık somut adımlar atılmalıdır.
Artık güçlü ve caydırıcı yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
Artık her okulda etkin güvenlik sistemi kurulmalıdır.
Artık eğitim çalışanlarının can güvenliği devlet güvencesi altına alınmalıdır.

Bir meslektaşımızı daha toprağa vermek istemiyoruz. Bir aileye daha ateş düşmesini istemiyoruz. Eğitim çalışanlarının hayatı ihmale, gecikmeye ve bürokratik oyalamalara kurban edilemez.

Bu nedenle 3 Mart 2026 günü tüm Türkiye'de, tüm eğitim kurumlarında eğitimde şiddete karşı 1 günlüğüne iş bırakıyoruz. Bu bir uyarıdır. Bu, eğitim çalışanlarının artık sessiz kalmayacağının ilanıdır. Bu, yetkililere açık bir çağrıdır: Eğitimde şiddeti önlemek için derhâl ve etkili adımlar atılmalıdır.

Unutulmamalıdır ki öğretmen güvende değilse eğitim güvende değildir. Eğitim güvende değilse toplumun geleceği güvende değildir.

Hayatını kaybeden öğretmenimize Allah’tan rahmet; ailesine ve tüm eğitim camiasına başsağlığı diliyoruz. Eğitim çalışanlarının güvenliği sağlanana kadar bu konunun takipçisi olacağımızı kararlılıkla kamuoyuna duyuruyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.