Dolar kuru için çarpıcı tahmin! "Sakın! Büyük kaybedersin..."

Dolar kuru için çarpıcı tahmin! "Sakın! Büyük kaybedersin..."

Selçuk Geçer dolar için 9 üzerine dikkat çekip 'kimse şaşırmasın' dedi. Peki dolar kuru ne olacak?

Ekonomist Selçuk Geçer, Youtube kanalında “Sakın! Büyük kaybedersin” başlıklı videosunda dolar hakkında yorumlarda bulunup tahminlerini paylaştı. Dolar kuru ne olacak sorusuna cevap veren Selçuk Geçer dolar kuru için beklentileri açıkladı.

Sıkışmış bir dolar kuru gördüklerini ifade eden Geçer, ağustos ayının dolar fiyatı için kritik bir ay olacağını söyledi. Peki, dolar ne olacak? Altın fiyatları neden yükselmiyor? İşte cevabı…

 

KİMSE ŞAŞIRMASIN! 9 ÜZERİNDE DOLAR KURU GÖREBİLİRİZ

Selçuk Geçer, “Dolar 8.55 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Yatay bir seyir devam ediyor. 8.50 - 8.60 aralığına sıkışmış bir dolar kuru görüyoruz. Tamamen dolar endeksine bağlı hareketler yapan bir dolar kuru görüyoruz. Ağustos ayı dolar için kritik olacak.

Ağustos ayında gelecek veriler ve açıklamalar gelişmekte olan ülkelerde özellikle Türkiye'de dolardaki hareketlerini daha da sertleşmesini beraberinde getirecek gibi görünüyor. Ağustos ortası sonrasında ve eylül başı itibarıyla 9 ve üzerinde bir dolar kuru görebiliriz kimse şaşırmasın.” değerlendirmesinde bulundu.

 Selçuk Geçer’in dolar kuru, Euro ve altın fiyatları değerlendirmesi şöyle:

EURO/DOLAR PARİTESİNDE BEKLENTİ

Euro 10.07’dan işlem gördü. Orada da yüzde 0.09’luk bir düşüş vardı. Sterlin 11.76’dan kapanışını gerçekleştirdi. Bence geçen haftanın en kritik enstrümanlarından birisi elbette Euro/Dolar paritesi 1.18’in altında kapanışını gerçekleştirdi. 1.18 in altında kalmaya devam edecektir. Neden 1.18’de ısrarlıyız? Çünkü kritik seviyelerden birisi destek noktalarından birisi.

 

Bu seviyenin altındaki kapanışlar bize 1.15 seviyesini gösterir. 1.15’in kırılması da 1.08’e kadar giden bir Euro/Dolar gösterir. 1.18’in üzerine tekrar kendisini atarsa 1.20 kırmayı başarırsa da o zaman 1.25’lere kadar giden bir Euro/Dolar paritesi görürüz.

Bugünkü koşullar itibarıyla özellikle yoğun dolar talebi ve yoğun Amerikan hazine tahvili talebi nedeniyle Euro/Dolar paritesinin yukarıya doğru değil aşağıya doğru gitme eğiliminin hızlanacağını sizlerle paylaşabilirim. Nitekim bakıyorum. Dolar endeksi 92,912 seviyesinden kapanışını gerçekleştirdi. Yüzde 0.09 gibi bir yükseliş var. Yatay bir seyir gözleniyor ancak 92’nin üzerinde olması kritik. Tekrar yüzde seviyelere doğru gidebilir.

Özellikle 95 seviyesinin üzerine kendisini atarsa, nitekim yine Amerika’daki hazine tahvillerinde 1.27,60 seviyesinden kapanışını gerçekleştirdi. Rekor düşük seviyelerde onu da özellikle belirtmek istiyorum. Hazine tahvillerinin düşmesi tahvil satışı anlamına gelmiyor. Bunun özellikle altını çizelim.

Amerikan hazine tahvillerine olan yoğun talebi gösteriyor. Yani talep arttıkça alım yönünde eğilim arttıkça hazine tahvillerinde yüzdelik oranlar geriye doğru geliyor. Bu da şunu gösteriyor, dolara talep var. Hazine tahvillerine talep var. Riskli ortamlardan kaçış var, güvenli ortamlara geçiş var.

 

ALTIN FİYATLARI NEDEN YÜKSELMİYOR

Diğer taraftan şunu sorabilirsiniz, peki altın fiyatları niye aynı oranda yükselmiyor? Madem güvenli limanlara bir kayış var. Çünkü altını etkileyen başka sebepler var. Bunlardan birisi elbette kripto paralar.

Bitcoin’deki yükseliş altının yeterince yükselmesinin önünde ciddi bir engel olarak duruyor. Ancak altın ONS’u 1800 seviyelerinin üzerinde kalıyor olması dikkat çekici. Çok hızlı bir şekilde 1860 doların üzerine giden bir altın ONS’U fiyatı göre biliriz.

ENFLASYONUN KALICI OLMASI ZORA SOKACAK

Enflasyondaki yükseliş eğilimi devam edebilir gibi görünüyor. Bu da elbette özellikle FED ve Avrupa Merkez Bankası'nı çok yakından ilgilendiriyor. Enflasyonun kalıcı olması onların elini de zora sokacak gibi görünüyor. Neden arkadaşlar? Çünkü enflasyon yukarıda kalmaya devam ederse kalıcı olursa ki biliyorsunuz Amerika’daki son enflasyon verisi yüzde 5.4 ve 2008 yılından bu yana görülmüş en yüksek enflasyon rakamı. Bu ortam devam ederse ister istemez FED en azından varlık alımlarını azaltmak zorunda kalabilir.

DOLAR HAREKETLERİ DAHA SERT OLABİLİR

Sürpriz bir şekilde 2013’te Bernanke döneminde bunun benzerini görmüştüm. Eğer ki böyle bir sürpriz gelirse özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve özellikle Türkiye'de dolar hareketlerin çok daha sert olacağını görebiliriz. Onun için dikkatli olmakta fayda var.

BÜTÜN PARANIZI BİR ANDA KAYBEDEBİLİRSİNİZ

Ağustos ayında BİX endeksini bir kez daha gözden geçireceğiz ve eğer ki oradaki hareketler yükselmeye başlarsa yani dalgalanmalar ıslanırsa oynaklık endeksinde ciddi bir yükseliş olur ise hem dolar cephesinde, borsa cephesinde ciddi hareketleri görebiliriz. Aman dikkatli olun diyorum. Niye dikkatli olun diyoruz?

Bir kaldıraçlı işlemlerden uzak durun. Bütün paranızı bir anda kaybedebilirsiniz. Yani 3-5 dakikada bütün paranız pul olabilir. Onu özellikle belirtmek istiyorum. O nedenle kaldıraçlı işlemlerden mümkün olduğunca uzak kalın. Günlük işlemlere de bu dönemde çok fazla girmeyin.  Eğer ki ekranları yakından takip etmiyor iseniz. Ekranları yakından takip ediyorsunuzdur, Çok ciddi bir teknik bilginiz vardır.

Bu dönem para kazanmak için uygun olabilir. Yatay dönemlerde çünkü günlük hareketler yapılabilir, müsaittir. Ona diyeceğim bir şey yok. Ancak şunu söyleyeyim, çok tecrübeli değilseniz testere hareketine maruz kalırsınız. Yükseliyor sanırsınız yüksekten alırsınız, eyvah düşüyor dersiniz, en dipten satarsınız, büyük paralar kaybedersiniz, bu kayıplar sizin canınızı oldukça sıkacak.

Onun için dikkatli olmakta fayda var. Böyle dönemlerde neyi takip edeceğiz? Bundan sonraki süreçte özellikle enflasyon verilerini, büyüme verilerini, ekonomiyle ilgili hareketleri, en önemlisi istihdam verilerini çok yakından takip edeceğiz. Olumlu veriler elbette faiz ve varlık alımlarıyla ilgili süreçleri yakından ilgilendirecek.

 MB FAİZ ARTIRMAZSA DOLARDAKİ SERT YÜKSELİŞLERİ GÖRÜRÜZ

Türkiye'de ise tablo çok daha farklı. Siyasi gelişmeler, uluslararası gelişmeler bizim yaptığımız hatalar, dolar sıkıntısı, bütün bunlar piyasaları etkilemeye devam edecek. Merkez Bankası Başkanı bakalım kalıcı olacak mı, olmayacak mı? O bile piyasalar üzerinde etkisini korumaya devam edecek.

Ama en önemlisi enflasyon Türkiye'de yükselmeye devam edecek ve enflasyonun yükselmesi faiz cephesinde zora sokacak. Merkez Bankası faizleri artırmazsa önümüzdeki dönemde dolardaki sert yükselişleri dünyadaki stabil ortama rağmen görebiliriz. Orada da dikkatli olmanızı özellikle tavsiye ediyorum. Elbette bu söylediklerimizin hiçbiri yatırım tavsiyesi değildir. Son kararı yine sizler kendiniz vereceksiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.