Çelik ihracatında Filistin paravanı: Hükümete yakın MÜSİAD üyesi İÇDAŞ’ın İsrail'e gizli ticareti!

Çelik ihracatında Filistin paravanı: Hükümete yakın MÜSİAD üyesi İÇDAŞ’ın İsrail'e gizli ticareti!

Gazeteci Metin Cihan, MÜSİAD üyesi İÇDAŞ’ın, İsrail’e yönelik ticaret yasağını aşmak için Filistin’i paravan olarak kullandığını öne sürdü. Cihan, gümrük verilerine dayanarak, 2024 yılında Filistin’e milyon dolarlık çelik ihracatının başladığını belirtti.

Gazeteci Metin Cihan kendi X hesabında yaptığı bir paylaşımda MÜSİAD üyesi İÇDAŞ’ın İsrail'e çelik tedarik etmeye devam ettiğini söyledi ve bunu da Filistin’i paravan olarak kullanarak gerçekleştirildiğini iddia etti.

gafogg4weaa-43n-001.jpg

Metin Cihan, bu bilgiye nasıl ulaştığını ve kaynaklarını göstererek yaptığı açıklamada “Gümrüklerden Ağustos ayı ihracat rakamlarına bakıyordum. Biga Gümrüğü dikkatimi çekti. 2023'e kadar İsrail'e ihracat vardı ama 2024 yılında yoktu (ticaret yasağı nedeniyle). Buraya kadar normal. Fakat bir de ne göreyim? 2023'e kadar Filistin'e ihracat yoktu ama 2024'te birden bire Filistin'e milyon dolar mertebesinde ihracat yapılmıştı. Kaynak: TÜİK”

gafogjbxqaanckg-001.jpg

Cihan, Biga Gümrüğünden Filistin’e ticari olarak neler gönderildiğini araştırırken gümrüğün İÇDAŞ fabrika arazisi içinde olduğunu öğrenerek "Biga Gümrüğünden birden bire Filistin'e ne yolluyor olabiliriz diye bakayım derken şunu öğrendim. Meğer bu Gümrük İÇDAŞ fabrika arazisinin içindeymiş. İÇDAŞ, ihracatını rahatça yapabilsin diye bu şirkete özel gümrük açılmış. Açılışı bakan yapmış. Kaynak: Ticaret Bakanlığı

gafog-yxqaaljrw.jpg

İÇDAŞ ne ihraç ediyor? Çelik. Kime? İsrail'e. Ya da tersinden söyleyeyim. İsrail ordusu çelik ihtiyacını hangi ülkeden karşılıyor? Türkiye'den. Kimden? İÇDAŞ'tan. Nitekim, Biga gümrüğünden ne ihraç ediliyormuş diye baktığımızda da demir çelik görüyoruz. Kaynak: TÜİK”

gafogg0wyaabfl8.jpg

İsrail’e yapılan ticaret yasağının göstermelik olduğunu söyleyen Cihan, İsrail ile Türkiye’nin çelik ihracatı konusunda gümrük kayıtlarında bir ticaret yokmuş gibi gözükse de çözüm için üçüncü ülkeler üzerinden ticaretin devam ettiğini iddia etti.

İşte Metin Cihan’ın yaptığı o paylaşım:

ekran-goruntusu-2024-10-17-151652.png

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.