Çalışan emeklinin aylığı hedefte: Yüzde 12,5'i kesilebilir

Çalışan emeklinin aylığı hedefte: Yüzde 12,5'i kesilebilir

Emeklilik öncesi çalışanların maaşlarından kesilen yüzde 12,5’lik genel sağlık sigortası primi, emeklilikten sonra çalışmaya devam edenlerin sırtına yüklenecek.

Hükümet, Orta Vadeli Plan'da (OVP) yer alan ‘tasarruf kalemleri’ne göre çalışan emeklilerin maaşlarından yüzde 12,5 oranında kesintiye gidilmesi planlıyor. BirGün'ün haberine göre bozulan emeklilik sisteminde düzenleme yapmak yerine sorunları derinleştirecek yöntemler arayan hükümet, çalışmaya mecbur bıraktığı emeklilere genel sağlık sigortası primi ödetecek. Emeklilik öncesi çalışma yaşamında bulunanların maaşlarından kesilen yüzde 12,5’lik genel sağlık sigortası primi de, yeni planlamayla emeklilikten sonra çalışmaya devam edenlerin sırtına yüklenecek.

Sosyal Güvenlik Destek Primi

Çalışan emeklilerin maaşlarından, yüzde 32 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesiliyor. Mevcut durumda bu kesinti, işveren yükümlülüğünde. İşverenlerin bu oranı yüksek bulması da emeklilerin sigortalı çalışmanın dışına itilmesine yol açarak kayıtdışılığı artıran bir etken olarak eleştiriliyor.

SGDP, çalışan emeklinin iş kazası ya da meslek hastalığı nedeniyle çalışamaz duruma gelmesinde bağlanacak gelir için ayrılıyor. Emekliliğe kadar olan sürede iş kazası için maaşlardan ayrılan prim ise yüzde 2 oranında. Çalışan emekliler, diğer çalışanlardan çok daha yüksek prim kesintilerine maruz bırakılıyor.

Ortalama emekli aylıklarının 16 bin 500 lira düzeyinde olması, emeklileri çalışma yaşamına dönmeye zorlarken emekliye gelir kaybı da yolda. Genel sağlık sigortası ile birlikte sosyal güvenlik destek priminin de çalışandan alınması, maaşlarda büyük kesintiler yapılması anlamı taşıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.