BES’te yeni dönem; kısmi çekme hakkı geliyor

BES’te yeni dönem; kısmi çekme hakkı geliyor

1 Temmuz itibariyle evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında kişiler BES’teki birikimlerinin yüzde 50’sini çekebilecek.

Kişilerin nakit ihti­yaçları nedeniy­le bireysel emekli­lik sisteminden ayrılmasını önlemeyi hedefleyen kısmi çekiş hakkı 1 Tem­muz’da hayata geçti. Bu sayede artık evlilik, konut alımı ve doğal afet durum­larında kişilerin kazanılmış haklarını koruyarak BES’te­ki birikimlerinden maksi­mum %50 oranında kısmi çekiş yapabilmesinin yolu açılmış oluyor.

Dünya'dan Esin Çetinel'in aktardığına göre Emeklilik Gözetim Merkezi verileri­ne göre BES’te toplam biri­kim tutarı 1 trilyon TL sevi­yesini aşarken, yaklaşık 300 BES fonunda birikim yapan katılımcı sayısı ise 18 mil­yona ulaştı.

Ancak kapsa­mın dar tutulması ve şart­lar konması nedeniyle ilk aşamada kısmi çekiş hakkı­nı kullanan kişi sayısının yi­ne EGM verilerine göre 250 bin katılımcı ile sınırlı kal­ması bekleniyor.

Çekme hakkından kim yararlanabiliyor?

Peki kısmi çekme hak­kından kimler yararlanabi­lecek? Kısmi çekme hakkını kullanmak isteyen­ler için en az 5 yıl sistemde bulunması ve bu sözleşme­de toplamda ilgili yılın asga­ri brüt ücretinin en az 5 kat­kı kadar (100 bin 10 TL) kat­kı payı ödemesi bulunması şartı aranıyor.

Konut, evlilik, doğal afet


Bir BES yatırımcı­sı konut alımı için birikimi­ni çekmek istiyorsa; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlü­ğü’nün webtapu sistemiyle üretilen doğrulama kodu ve barkodu bulunan hissedar bilgisi ile konutun kat mül­kiyeti veya kat irtifakının ku­rulduğunu gösteren tapu bel­gesi nüshasını çalıştığı fir­maya ulaştırması gerekiyor. Konut alımı birikimini çek­tikten sonra gerçekleşecek­se ilgili belgenin iki ay içinde firmaya iletilmesi gerekiyor.

Eğer evlilik için birikimi­ni çekmek istiyorsa; E-dev­let’te üretilen doğrula­ma kodu ile barkodu bu­lunan ve evlilik tarihini gösteren nüfus kayıt ör­neğini BES firmasına göndermesi isteniyor. Ev­lilik birikimini çektikten sonra gerçekleşecekse il­gili belgenin 2 ay içinde fir­maya iletilmesi gerekiyor.

Doğal afet sebebiyle biri­kimini çekmek isteyenler ise; olayın gerçekleşmesi­nin ardından SEDDK tara­fından istenilecek belge ile 2 ay içerisinde şirkete baş­vuruda bulunabiliyor.

Tüm bu şartları yerine ge­tirenlerin evlilik, konut alı­mı ve doğal afet durumların­da birikimlerinin %50’sini sistemden çekebiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.