Neyzen Tevfik vefatının 69'uncu yılında Kartal'da anılacak

Neyzen Tevfik vefatının 69'uncu yılında Kartal'da anılacak

Şair ve ney ustası Neyzen Tevfik (Tevfik Kolaylı), vefatının 69. yılında Kartal’da anılacak.

Kartal Belediyesi tarafından düzenlenen anma töreni ile toplumdaki düzensizliklere taşlamalarıyla başkaldıran, birçok taksim ve saz semaisinin bestecisi Neyzen Tevfik (Tevfik Kolaylı), vefatının 69. yıl dönümünde mezarı başında anılacak.

Neyzen Tevfik (Tevfik Kolaylı) için 28 Ocak Cuma günü 11.00’de Kartal Merkez Mezarlığı’ndaki kabri başında bir anma töreni gerçekleştirilecek.

NEYZEN TEVFİK KİMDİR?

Şair ve neyzendir. Gerçek adı Tevfik Kolaylı'dır. Babasının Bodrum’daki memuriyeti esnasında, 24 Mart 1879'da Bodrum'da doğdu. Neyzen Tevfik'in şiire olan ilgisi de Bodrum'daki çocukluk yıllarında başladı. Dönemin gezgin saz şairlerinden dinlediği "Leylâ İle Mecnun", "Tahir İle Zühre", "Arzu İle Kamber", "Ferhat İle Şirin" gibi halk hikâyeleri, Neyzen’de şiire karşı olan ilginin başlangıcı oldu. Babasının görev yaptığı Urla kasabasında amatör bir neyzenden nota ve usul bilgileri öğrenerek başladığı ney çalışmalarını kendi kendine ilerletti. Ney’e duyduğu tutkuyla İzmir Mevlevihane’sine girdi. Burada Tokadizade Şekip, Tevfik Nevzat, Ruhi Baba ve Şair Eşref gibi pek çok ünlü isimle ile tanıştı.

1898'de, babası Neyzen Tevfik’i medrese öğrenimi için İstanbul'a gönderdi ve Fethiye Medresesi'ne yerleştirdi. Ama Neyzen Tevfik, zamanını daha çok Galata ve Yenikapı Mevlevihanelerinde geçirdi. Bu arada Mehmet Akif Ersoy'la tanıştı. Akif, Neyzen Tevfik’in dönemin seçkin müzisyen ve edebiyatçıları ile tanışmasını sağladı. Toplumsal kuralları hiçe sayan yaşam tarzı ve sınır tanımaz hicivleriyle döneminin en çok dikkat çeken isimlerinden biri olan Neyzen Tevfik (Kolaylı), yergilerini genellikle siyasal ve dinsel baskıya, çıkarcılığa yöneltmiş, toplumdaki tüm haksızlıklarıçekinmeden dile getirmiştir.

Adaletsizliğe, çıkarcılığa, baskıya, otoriteye, din istismarına sert ve etkili bir üslupla hicivlerinde ve hayatında başkaldırdı. Neyzen Tevfik, sanatını bir geçim kapısı yapmamak için direnmiş; yalnızca içinden geldiği zamanlarda ney üflemiştir. Neyzen Tevfik (Kolaylı)’in yaşamı 28 Ocak 1953'de son buldu. Neyzen Tevfik’in mezarı Kartal Merkez Mezarlığı’nda bulunmaktadır.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.