İstanbul'da 10 bin noktadan toplanan günlük 100 ton tıbbi atığı İSTAÇ bertaraf ediyor
Covid pandemisi sürecinde hasta sayısı ile birlikte patolojik ve tıbbi atık miktarında da büyük ölçüde artış yaşanırken, İstanbul’da günlük 100 ton civarında tıbbi atık toplandığı öğrenildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (İSTAÇ) Teknik Genel Müdür Yardımcısı Fatih Hoşoğlu, Sterilizasyon ve Tıbbi Atık Yakma tesislerinin kapasitesini yüzde 90 artırdıklarını bildirdi. Günlük 10 bin lokasyondan yaklaşık 95 ila 100 ton atık topladıklarını belirten Hoşoğlu, bunları güvenli bir şekilde bertaraf ettiklerini açıkladı.
İstanbul’da toplanan tüm tıbbi atıklar Eyüpsultan’daki Odayeri Mevkiindeki İBB Katı Atık Bertaraf Tesisleri içerisinde yer alan Tıbbi Atık Yakma ve Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesislerine getiriliyor. Tıbbi atıkların yaklaşık yüzde 80’i Sterilizasyon Tesisi'nde ön işleme tabi tutularak; kalan yüzde 20’si ise Yakma Tesisi'nde yakılarak bertaraf ediliyor.
TIBBİ ATIK YAKMA TESİSİ
İSTAÇ, Türkiye'deki katı atık yakma alanındaki ilk tesisi 1995 yılında işletmeye almıştı. 24 ton/gün kapasiteli döner fırına sahip olan Tıbbi Atık Yakma Tesisi'ndeki ünitelerde, patolojik ve tıbbi atıklar 850 – 1200 °C sıcaklıkta yakılarak hacimsel olarak yüzde 95, kütlesel olarak ise yüzde 75 oranında azaltılıyor. Ayrıca tesis, bertaraf işlemi sırasında ortaya çıkan termal enerji ile yaklaşık olarak 540 kW elektrik üretimi gerçekleştirme kapasitesine sahip.
İSTAÇ Teknik Genel Müdür Yardımcısı Fatih Hoşoğlu, ANKA Haber Ajansı'na pandemi sürecinde artan tıbbi atık sorunu ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
"Pandemide hasta sayısı artıkça atıklarımızın miktarı da arttı. Atık miktarı artıkça biz ekip sayısını arttırdık yaklaşık 200 kişilik bir ekibimiz var" diyen Hoşoğlu, şunları söyledi:
PANDEMİ SÜRECİNDE KAPASİTEMİZİ YÜZDE 90 ARTIRDIK: BurasıİBB Tıbbı Atık Sterilizasyon tesisi. Avrupa, Asya’dan sağlık kuruluşlarından gelen tıbbı atıkları burada bertaraf ediliyor. Burada iki tane tesisimiz var. Bir sterilizasyon bir de yakma tesisimiz mevcut. Tesisimiz pandemi süresince ciddi atık gelmeye başladığından dolayı yaklaşık yüzde 90’lık bir kapasite artışına gittik. Günlük yaklaşık 95 ile 100 ton atık geliyor. Bu atıkları güvenli bir şekilde bertaraf ediyoruz. Sterilizasyon tesisimizde genel amacımız atıklardaki enfeksiyon riskini azaltmak. Bunu da şöyle yapıyoruz. Yaklaşık 3 bar basınç altında yaklaşık 140 derece ile birlikte atıkların enfeksiyon risklerini ortadan kaldırıyoruz. Akabinde atıklar kırılarak bizim depolama sahasında bertaraf ediliyor. Diğer yakma tesisimiz ise yaklaşık 20 ton gün kapasiteli. O tesisimiz 850 veya 900 derece atıklar yakılarak bertaraf ediliyor. Yakıldıktan sonra kül oluşuyor. Ve bu kül de depolamayla bertaraf ediliyor.
200 EKİP VE 50 ARAÇLA SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIKLARI ALIYORUZ: Tabii bu atıkları biz toplarken yaklaşık 200 tane ekibimiz var. Tüm sağlık kuruluşlarından bu atıkları alıyoruz bu 200 kişilik ekibimizle. Ve yaklaşık 50 tane aracımız var. Özel lisanslı araçlarımız sızdırmaz bir şekilde dizayn edilmiş araçlardır. Sağlık kuruluşu dediğimiz Aile Sağlık Merkezleri, kompleks hastaneler, veteriner hekimlerin tamamındaki atıkları biz İSTAÇ olarak topluyoruz, bu iki tesisimizde güvenli bir şekilde bertaraf ediyoruz.
HEM KİMYASAL HEM DE BİYOLOJİK TESTLER YAPIYORUZ: Sterilizasyon ve Yakma tesislerimizin ikisinin de hizmet amacı aynı. Atığın içerisindeki enfeksiyon riskini azaltmak bunu bu tesisimizde buharla birlikte yapıyoruz. Yüksek basınç altındaki sıcak buharla yapıyoruz ki içerisindeki yaşamsal faaliyet, yani enfeksiyon dediğimiz kısım azalsın. Bunu nasıl yapıyoruz? İçerisindeki hem kimyasal hem de biyolojik testler yapıyoruz. İçerisindeki yaşamsal faaliyetlerin devam etmemesi için. Bunu bu şekilde başarıyoruz. Burada yüksek buhar altında. Diğer tesisimiz ise yakma ile bunu başarıyor. Yani 850, 900 derece atıkları biz yakıyoruz. Atıklar kül haline dönüşüyor. İçerisinde yaşamsal faaliyet bakteri virüs dediğimiz hiçbir şey kalmıyor. Ve bu şekilde sağlıklı bir hale getirmiş oluyoruz.
AVRUPA YAKASINDAN TOPLANAN ATIK ASYA’DAN YÜZDE 70 FAZLA: Pandemiden önce tıbbi atıklarımız normal seyrine devam ediyordu. Ve iki tesisimiz kapasitesi bunun için yeterliydi ama pandemi bize gösterdi ki hem hasta sayısı artıkça atıklarımızın miktarı da arttı. Atık miktarı artıkça biz hem ekip sayısını arttırdık yaklaşık 200 kişilik bir ekibimiz var. Her noktaya aynı şekilde hitap ediyorlar yani günlük toplama, optimasyon toplama. Bu şekilde atıkları topluyorlar. Tesisimizde yaklaşık kapasitesi yüzde 30 artırarak bu artan atık miktarını karşılamış olduk. Günlük yaklaşık 10 bine yakın lokasyon var. Tıbbi atık aldığımız nokta var. Bunun yaklaşık 4 bin tanesi Asya yakasında diğer geri kalan kısmı ise Avrupa yakasında tamamıyla nüfusla orantılı bir şekilde tıbbi atık miktarı da değişiyor. Asya yakası daha az tabii ama Avrupa yakası yüzde 70 oranında Asya yakasından fazla.
STERİLİZASYON TESİSİ 2015'TE KURULDU, BÖYLECE TÜM TIBBI ATIKLARIN BERTARAFI SAĞLANMIŞ OLDU: Tıbbi Atık Yakma Tesisi'ni 1995 yılında hizmete açmıştık. Tabii ilk başlarda atık miktarı azdı ama gün geçtikçe arttı. Bunun üzerine Sterilizasyon Tesisi'ne ihtiyaç doğmuş oldu. 2015 yılında da bu tesis kurularak kentteki tıbbı atıkların tamamının sağlıklı biçimde bertaraf edilmesi sağlanmış oldu.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.