Botter Apartmanı, sanat ve tasarım merkezi oluyor

Botter Apartmanı, sanat ve tasarım merkezi oluyor

İBB, İstanbul Beyoğlu’nda 123 yıllık Botter Apartmanı’nın restorasyonuna başladı. Restorasyon sonrası bu bina, sanat ve tasarım merkezi olarak kullanılacak.

İBB tarafından başlatılan restorasyonun sonunda, Botter Apartmanı’nın sanat ve tasarım merkezi olması planlanıyor.

Botter Apartmanı, Sultan II. Abdülhamid tarafından sarayın terzisi Hollandalı Maison Jean Botter için yapılmış bir binaydı. Bina, İBB tarafından kamunun kullanımına açmak üzere kiralandı.

“ŞEFFAF BİR SÜREÇLE EL SIKIŞTIK”

Restorasyonun tanıtım etkinliğinde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Beyoğlu, İstanbul'un özellikle tamamına yaymaya çalıştığımız bu mirasın korunması noktasında attığımız adımların odağında duran bir yer” derken “Burada özellikle Taksim Meydanı'ndan Tünel’e, Galata'ya, Karaköy'e kadar birbirlerini tamamlayacak ve bu bahsettiğim hafızayı da her an size hissettirecek noktalarında çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Burada esas amacımız; şehrin gerçek kimliğini, o varlığını hem bugün yaşayanlarına hissettirmek hem bütün dünyaya sunma çabasıdır” ifadelerini kullandı.

İBB Miras’ın, İstanbul’un 1200 noktasında çalışma yürüttüğü bilgisini paylaşan İmamoğlu, “Beyoğlu'nun da birçok noktasında her yere, her ihmal edilen noktaya dokunmaya devam ediyor” dedi. Botter Apartmanı’nın Osmanlı’nın ilk Art Nouveau üslubundaki binası olduğunu belirten İmamoğlu, şunları söyledi: “Aynı zamanda Avrupa moda esintilerini de Pera'ya taşıyan ilk moda evi diye tarif edebileceğimiz bir bina. Botter Moda Evi, 1900-19001 yıllarına tarihlenen bu apartmanda açılıyor. Yani aslında bu bile büyük heyecan duymamıza vesile. Yani düşünsenize, 123 sene önce, burada dünya çapında bir moda evi açılıyor. Bu değerli yapının çok metruk bir halde olduğunu arkadaşlarımın tespit ettiğini, cephe çalışmalarına başladığını biliyordum ve süreci burada analiz ettiklerini biliyordum. Sonrasında özellikle mülk sahipleriyle yapılan çok şeffaf, çok katılımcı, çok akılcı, çok iyi niyetli bir sürecin izlenmesiyle biz el sıkıştık. Ve burada gerçekten İstanbul adına çok kıymetli, çok özel bir işi yaptık. Bu süreçte, özellikle kültür-sanat odaklı olacak olan bu mekanda, restorasyon karşılığı bir anlaşmayla, burayı tekrar İstanbullulara, hatta dünya kültür yaşamına kazandırmanın sevincini yaşıyorum.”

 

İÇİNDE NELER OLACAK?

Botter Apartmanı ile birlikte Zeytinburnu Çırpıcı’da eskiden tekstil atölyesi olarak kullanılmış bir yer daha tasarım merkezi olarak restore edilecek. Botter Apartmanı’nda sergi salonu, gösterim merkezi, İstanbul Documenter Film Arşivi, bilgi belge merkezi, konferans salonu, tasarım atölyesi, tasarım ofisi açık alanı, sanatçı tasarım açık alanı yer alacak.

İlk olarak bahçe, zemin kat ve birinci kat tamamlanacak. İstanbulluların dinlenebileceği, vakit geçirebileceği, sosyallaşebileceği alanlar da merkeze dahil edilecek. Bahçe tamamen etkinlikler için kullanılacak.

İSTANBUL’DA, 3 BİN 700 TARİHİ MİRAS METRUK DÜZEYDE

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da konuşmasında İstanbul’un birçok mirasının kaderine terk edildiğini vurgulayarak, mülkiyet haklarından çıkan sorunların ve bürokratik engellerin altını çizdi: “İstanbul’da tarihsel mirasın 3 bin 700 tanesi metruk düzeyde. Buralarla ilgili çökmeden ötürü riskli karar alınıp yıkım kararları verilebilir, ki veriliyor da. Acil bir şekilde kamunun, başta Kültür Bakanlığı olmak üzere metruk tarihi yapılar üzerindeki mülk sahiplerinden doğan haklarıyla sınırlandırılmış meselenin aşılması gerekiyor. İstanbul hazineler barındırıyor. İstiklal Caddesi’nde bile bekleyen yapılar var. Hemen Hazzopulo’yu zikretmek gerekiyor.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum