30 yıldır bereketi artıran fuar: Marble İzmir
Türk doğaltaş sektörünün dünyaya açılan kapısı Marble İzmir Fuarı, 30 yıldır sektöre ve yan sektörlerine; ihracata ve istihdama katkı sağlıyor. İzmir’in imajını ve itibarını artırarak kente gelebilecek yatırımlar için de önemli bir güvence olma özelliği taşıyan fuar, turizmden konaklamaya, ulaşımdan yiyecek içecek sektörüne kadar birçok alanda kent ve ülke ekonomisi ile ticari hayatının da lokomotifi oluyor.
Türk doğaltaş sektörünün dünyaya açılan kapısı Marble İzmir Fuarı, 30 yıldır sektöre ve yan sektörlerine; ihracata ve istihdama katkı sağlıyor. İzmir’in imajını ve itibarını artırarak kente gelebilecek yatırımlar için de önemli bir güvence olma özelliği taşıyan fuar, turizmden konaklamaya, ulaşımdan yiyecek içecek sektörüne kadar birçok alanda kent ve ülke ekonomisi ile ticari hayatının da lokomotifi oluyor. Fuar için İzmir'e gelen yerli ve yabancı misafirler 30 yıldır kente Marble bereketi yaşatıyor.
Marble İzmir - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, bu yıl 30. kez sektörü İzmir’de ağırlamaya hazırlanıyor. Fuar izmir’de gerçekleştirilen dünyanın en önemli doğaltaş ve mermer fuarlarından biri olan Marble İzmir, 9-12 Nisan 2025 tarihleri arasında her yıl olduğu gibi bu yıl da hem sektöre, ihracat ve istihdama hem de kent ekonomisine önemli katkılar sağlayacak. Fuara her yıl artan ilgi de İzmir’in imajını ve itibarını artırarak kente gelebilecek yatırımlar için önemli bir güvence olma özelliği taşıyor.
150'ye yakın ülkeden katılımcı ve ziyaretçi
Fuar, 30. yılında birçok etkinlik ve inovatif yeniliklerle kendini geliştirirken dünyanın dört bir yanından 150’ye yakın ülkeden katılımcı ve ziyaretçilerini ağırlayacak. Fuar İzmir’de dört gün boyunca ekonomi ve ticari hayatın nabzını tutan Marble İzmir, bu yıl da doğaltaş sektörü ve yan sektörlerinin yanı sıra kente fuar için gelenlerin konaklamalarını sağlayan otellerden, ulaşım için kullandıkları taksici esnafına, kafelere, lokantalara, restoranlara, yerel esnafa önemli ekonomik katkılar sağlayacak.
Marble İzmir Fuarı’nın Türk doğaltaşının marka değerinin artırdığını ve kent ekonomisini canlandırdığını belirten sektör temsilcileri fuarın 30 yıllık başarısını kutlayarak şu görüşleri paylaştı:
Özkan: Taksici esnafı yüzde 30’a varan artış yaşıyor
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erkan Özkan, Marble İzmir Fuarı sebebiyle kente gelen yerli ve yabancı turistlerin 30 yıldır ulaşımını sağladıklarını belirtti. Özkan, “Marble İzmir’in başarısı ve istikrarı tüm kentte bir hareketlilik yaratıyor. Her yıl nisan ayının verilerine baktığımızda taksici esnafımız Fuar boyunca ortalama yüzde 30’a varan yolcu taşıma artışları yaşıyor. Tabi ki bu günlük cirolarına da yansıyor. Uluslararası arenada bu kadar tanınan ve pek çok yabancı ve yerli turisti kentimize çeken böyle bir fuarın İzmir’de 30 yıldır yapılıyor olması taksici esnafımız için de çok kıymetli. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ ile kentin ekonomisini artıran, ülke ve bölge ihracatına büyük katkı sağlayan Marble İzmir Fuarı’nda daha nice yıllarda iş birliği yapmak bizim için onurdur” ifadelerini kullandı.
Kılıç: Lokantacıları ekonomik krizin etkisinden uzaklaştırıyor
İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç da Marble İzmir Fuarı’nın önemine vurgu yaparak, “İzmir’de 30 yıldır devam eden Mermer Fuarı, yerli ve yabancı misafirleri İzmir’e çekiyor. Bu nedenle kafe ve lokantacılar için de önemli bir fuar. Nisan ayında düzenlenen ve dört gün süren Fuar, güzel havaların etkisiyle her yıl yiyecek- içecek sektörüne ve lokantacı esnafına da önemli ekonomik girdiler sağlıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZFAŞ tarafından düzenlenen pek çok sektörel fuar uzun yıllardır kent ekonomisini canlandırıyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizin etkilediği sektörlerin başında gelen lokantacı esnafı da bu özel organizasyonlar sayesinde biraz olsun can buluyor. Dünyanın neresinden gelirse gelsin insanlar karınlarını doyuracak, bu da lokantacıların, yiyecek-içecek sektörünün işi… Bu işi dünya standartlarında yapmak, hizmet verdiğimiz misafirlerimizin memnun ayrılmalarını sağlamak, kentimizin bu güzel fuarlarına böylelikle katkı sunmak için biz de elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Güney: Konaklama sektörü için önemli gelir kaynağı
Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Yönetim Kurulu Üyesi Güner Güney, Fuarın 30 yıllık geçmişiyle sadece doğaltaş sektörüne değil, İzmir’in genel ekonomisine de büyük katkılar sağladığını ifade etti. Güner yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Binlerce yerli ve yabancı ziyaretçi sayesinde otellerden restoranlara, taksilerden perakende sektörüne kadar pek çok alan hareketleniyor. Özellikle turizm ve konaklama sektörü için önemli bir gelir kaynağı olan fuar, şehrin uluslararası tanıtımına da katkı sunuyor. İzmir’in fuarcılık konusundaki başarısını pekiştiren bu organizasyon, gelecekte de büyüyerek devam edecek gibi görünüyor.”
Alimoğlu: 30. yılında daha güçlü, daha inovatif
Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, EMİB olarak, Türkiye’nin doğaltaş ihracatında lider bölgelerden biri olduklarını ve Marble Fuarı’nın bu liderliği pekiştiren en önemli araçlardan biri olduğunu vurguladığı açıklamasında şunları dile getirdi:
“Her yıl düzenlenen fuar, sektör firmalarımızın yeni pazarlara ulaşmasını, mevcut müşterilerle ilişkilerini güçlendirmesini ve global trendleri yakından takip etmesini sağlıyor. Öyle ki, fuar sayesinde her yıl onlarca ülkeden binlerce ziyaretçi ile bir araya gelen ihracatçılarımız, önemli ticari anlaşmalara imza atıyor. Türk doğaltaşının uluslararası arenadaki marka değerinin artmasında, Marble’ın katkısı yadsınamaz. Bu yıl 30. kez kapılarını açacak olan Marble Fuarı, sektörün dinamiklerine uygun olarak her yıl kendini yeniliyor. Alım heyetleri, sektörel seminerler ve tasarım yarışmaları gibi etkinliklerle katılımcılar için maksimum fayda sağlanması hedefleniyor. Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak, Marble’ın 30. yılını kutlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu fuar, Türk doğaltaş sektörünün dünyaya açılan penceresi olmaya devam edecek. Tüm paydaşlarımızı, sektörümüzün geleceğine yön verecek bu önemli organizasyonda bir araya gelmeye davet ediyoruz. 30. Marble Fuarı, Türkiye’nin doğal zenginliklerini dünyaya sunmak ve ihracatımızı büyütmek için yeni fırsatlar yaratmaya devam edecek!”
Eskinazi: Asya ve Orta Doğu’dan gelen alıcılarla anlaşmalar yapacağız
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2024 yılının doğaltaş sektörü açısından küresel ekonomik dalgalanmalar ve lojistik zorluklar nedeniyle karmaşık geçtiğini ancak 2025 yılının şu ana kadar nispeten olumlu ilerlediğini dile getirdi. Yıl sonuna kadar ihracat hacminde yüzde 10-15 arasında bir artış beklediklerini belirten Eskinazi, “Marble İzmir Fuarı, Türkiye'nin ve dünyanın en büyük doğaltaş organizasyonlarından biri olarak sektörde büyük bir rol oynuyor. Yeni iş bağlantıları kurmak, pazardaki yenilikleri görmek ve global trendleri takip etmek açısından kritik bir öneme sahip. Bu yıl fuardan beklentimiz; özellikle Asya ve Orta Doğu’dan gelen alıcılarla yeni ticari anlaşmalar yapmak, sektörün gelişen teknolojilerini incelemek ve iş birliklerini artırmak. Bu yıl Marble Fuarı’nda daha fazla yenilikçi ürün ve dijital pazarlama trendleri ön plana çıkacak. Katılımcıların ve ziyaretçilerin artmasıyla birlikte sektörün genel büyümesine önemli katkılar sunacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Yorgancılar: Marble bir markaya dönüştü
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, doğaltaş sektörünün en prestijli organizasyonlarından ve sektördeki en önemli küresel buluşmalardan biri olarak tanımladığı Marble İzmir Fuarı’nın, bu yıl 30. kez kapılarını açacak olmasının sürdürülebilirlik adına da çok önemli bir başarı olduğunu dile getirdi. Yorgancılar şunları söyledi:
“Kentimizin ve ülkemizin doğaltaş ihracatını artıran en önemli organizasyonların başında gelen Fuar, 30 yıldır ekonomimize ve sosyal prestijimize değer katıyor. Türkiye, dünya genelindeki doğaltaş rezervlerinin yarısına yakınına sahip olduğu için Trademap verilerine göre blok mermer ve traverten ihracatında, 650 milyon dolarla dünya lideri konumundadır. Sektörün bu güçlü yapısı, Marble’ı bir markaya dönüştürürken, Türk firmalarının da uluslararası pazarda daha fazla müşteriyle buluşarak onlara yeni iş birlikleri için fırsat yaratıyor. Ayrıca, doğaltaş sektöründeki yenilikçi makineler ve üretim teknolojileri tanıtılarak, sektördeki verimlilik ve kalite artışı destekleniyor. Doğrudan yabancı yatırımcıların ilgisini çekerek, Türkiye'ye döviz girdisi sağlanıyor. İzmir'in fuarcılık alanındaki global marka olmasının itibarı artarken, şehir, uluslararası iş dünyasında daha görünür hale geliyor. Ulusal ve uluslararası bini aşkın katılımcısı ile şehrin otellerinden, restoranlarına, kafelerinden ulaşımına kadar ciddi bir hareketlilik getirmekte, ekonomiye ivme katmaktadır. Marble İzmir Fuarı, Türkiye’nin doğaltaş sektöründeki küresel konumunu güçlendiren, İzmir’i ekonomik ve ticari açıdan canlandıran, sanayicilere ise büyüme ve ihracat kapıları açan stratejik bir organizasyon olarak, 30 yıldır kent ve ülke ekonomimize önemli katkılar sunmaya devam ediyor. Nice iş birliklerine vesile olması dileğiyle, yolu açık olsun.”
Özgener: İzmir’in başarı hikayelerine verilecek en güzel örnek
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın İzmir’den doğan başarı hikayelerine verilebilecek en güzel örneklerden biri olduğuna vurgu yaparak, Marble İzmir’in fuarcılık sektörüne rol model olduğunu söyledi. İZTO Başkanı Mahmut Özgener, “1989 yılında Kültürpark’ta, üniversite sanayi iş birliği ile düzenlenen, ‘İzmir Mermer Günleri 89’ adıyla temelleri atılan Marble İzmir, 1995 yılında ilk kez fuar olarak açıldı. 1995’te 47 katılımcı ve 4 bin 719 ziyaretçiyle başlayan bu yolculuk, bugün bini aşkın katılımcısı ile 30 yılı geride bırakıyor. Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı Marble İzmir, aradan geçen 30 yılda uluslararası çapta dünyanın sayılı doğaltaş fuarlarından biri haline geldi, kentimizin fuarcılık sektöründeki rol modeli oldu. Fuar, yalnızca dünyadaki doğaltaş rezervlerinin üçte birine sahip ülkemizin doğaltaşının tanıtılması ve pazarlanmasını değil, aynı zamanda sektördeki son teknolojik gelişmelerin ve yeniliklerin de sergilenmesini sağlıyor. Maden ocaklarından nihai ürünlere kadar uzanan geniş bir yelpazede, doğaltaşın farklı kullanım alanları ve yeni trendleri fuarda görülebiliyor. Marble İzmir’in, her yıl kentimize önemli miktarda ziyaretçi çekip oteller, restoranlar, ulaşım hizmetleri ve yerel işletmeleri canlandırarak önemli bir ekonomik katkı sağladığı hepimizin malumu. Fuarımız aynı zamanda şehrimizin imajını ve itibarını artırarak kentimize gelebilecek yatırımlar için önemli bir güvence olma özelliği taşıyor. İzmir Ticaret Odası olarak, “Model Oda” olma vizyonuyla üyelerimize fuarlar konusunda çok önemli destekler sunuyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Marble İzmir’e katılan üyelerimize destek olacağız. Bu vesileyle, fuarımızın nice 30 yıllar kentimizde var olması temenni ediyor, başarısıyla diğer fuarlarımıza örnek olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.